2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Trump és "Brexitland" már udvarolnak egymásnak

Nagy-Britannia "az első sorból" kezdhet szabadkereskedelmi tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, miután a jövő héten hivatalba lépő következő amerikai elnök, Donald Trump kormánya megalakul - mondta az amerikai szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke.
2017. január 10. kedd 13:32 - HírExtra
 Bob Corker, aki előzőleg Boris Johnson brit külügyminiszterrel tárgyalt Washingtonban, a BBC rádiónak kijelentette: az új amerikai kormány elsődleges fontosságúnak tekinti majd az amerikai-brit kereskedelmi megállapodást, és biztos, hogy Nagy-Britannia "nem a hátsó sorokban" lesz az amerikai kereskedelmi politikáról szóló tárgyalásokon.

Johnson a BBC-nek szintén azt mondta: washingtoni és New York-i tárgyalásain ő is azt hallotta, hogy Nagy-Britannia elsőként kezdhet szabadkereskedelmi tárgyalásokat az új amerikai kormánnyal.

Obama nem cimbizett

Barack Obama, a távozó amerikai elnök tavaly áprilisi londoni látogatásán gyakorlatilag kizárta, hogy a brit EU-tagság megszűnése esetén Nagy-Britannia gyorsan kedvezményes kétoldalú kereskedelmi megállapodásra juthatna az Egyesült Államokkal, Washington ugyanis az Európai Unióval folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét, Nagy-Britannia pedig "a sor végére kerül", ha távozik az unióból.


Sok boldogságot egymással!


A brit EU-tagságról júniusban tartott népszavazáson a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt, Donald Trump viszont már az amerikai elnökválasztási kampányban hangsúlyozta, hogy ha bejut a Fehér Házba, akkor Nagy-Britannia "nem a sor végére, hanem a sor elejére kerül" az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásokon.
Trump és London kapcsolatai sem indultak azonban túl jól.

"Hülye angolok, angol hülyék"?


A brit kormányon belül például jelentős visszatetszéssel fogadták, hogy tavaly novemberi választási győzelme után Trump kilenc más külföldi vezetőt hívott fel telefonon, mielőtt Theresa May brit miniszterelnököt kereste volna, azt pedig különösen nehezményezték Londonban, hogy Trump a brit politikusok közül elsőként Nigel Farage-t, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) volt vezetőjét fogadta.



Trump komoly diplomáciai botrányt is keltett azzal a nyilvános felvetésével, hogy Nigel Farage lehetne Nagy-Britannia washingtoni nagykövete.

A UKIP, amelynek éléről Farage november végén távozott - nem először, de akkori nyilatkozatai szerint immár véglegesen -, a legnagyobb EU-ellenes brit politikai erő, és számos kérdésben éles vitában áll a kormányzó brit Konzervatív Párttal.

A brit kormány azonban az elmúlt hetekben több diplomáciai kezdeményezést tett a kapcsolatok javítására. Theresa May meg nem erősített hírek szerint hamarosan hivatalos látogatást tesz Washingtonban, és a brit sajtóban megjelentek olyan értesülések is, hogy Trump még az idén állami látogatásra, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként Londonban utazhat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását