2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Csütörtök éjfélig tart a Lufthansa sztrájk

Csütörtök éjfélig meghosszabbították a Lufthansa német légitársaság pilótáit képviselő szakszervezet (Vereinigung Cockpit - VC) szerda hajnalban kezdett sztrájkját. A munkabeszüntetés budapesti járatokat is érint.
2016. november 23. szerda 12:26 - HírExtra
 

A sztrájk miatt 876 járatot töröltek a Lufthansa szerdai menetrendjéből, ami mintegy 100 ezer utazót érint. Kimarad szerdán öt Budapest és München, illetve négy Budapest és Frankfurt között közlekedő járatpár is.

A légitársaság kedden a frankfurti munkaügyi bírósághoz fordult, a sztrájk jogellenességének megállapítását és megtiltását kérve, de a testület elutasította a kérelmet, arra hivatkozva, hogy állami bíróság nem szólhat bele a kollektív szerződések kialakításának menetébe. A Lufthansa fellebbezett a döntés miatt, de a másodfokon eljáró hesseni tartományi munkaügyi bíróság is elutasította kérelmét.

A VC a bírósági eljárás lezárása után közölte, hogy nemcsak szerdára, hanem csütörtökre is egész napos sztrájkot hirdetnek.

 Ők nem sztrájkolnak

A Lufthansa Csoport többi utasszállító tagját - Eurowings, Germanwings, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Brussels Airlines - nem érinti a munkabeszüntetés.

A Lufthansa egyelőre nem változtatott csütörtöki menetrendjén, amelyben így valamennyi tervezett budapesti járat is szerepel.

A VC éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést kér a legutóbbi kollektív szerződés lejártával elkezdődött, 2017 áprilisáig tartó ötéves időszakra a Lufthansa, a Lufthansa Cargo és az Eurowings, illetve a Germanwings diszkont légitársaság mintegy 5400 pilótájának. A munkaadó 2,5 százalékos emelést ajánl és munkaügyi közvetítő bevonását javasolja. A szakszervezet szerint az ajánlat a Lufthansa Csoport jelentős nyereségére tekintettel elfogadhatatlan.

A VC a bérek ügye mellett a korai nyugdíjazási rendszer átalakításával és a vállalatvezetés költségcsökkentési törekvéseivel kapcsolatban is konfliktusba került a Lufthansa. A tárgyalások először 2014 tavaszán rekedtek meg, azóta 13-szor sztrájkoltak a Lufthansa pilótái.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását