2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Hihetetlen önfényezés a minisztériumban és az M1-en

Az első tíz hónap adatai az államháztartás elmúlt tizenöt évének legkedvezőbb pozícióját mutatják - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.
2016. november 21. hétfő 16:36 - HírExtra
  

Az NGM hétfőn tette közzé: az államháztartás központi alrendszere 57,3 milliárd forintos többlettel zárta az első tíz hónapot, míg tavaly 816,2 milliárd forintos deficit halmozódott fel október végéig. Az államháztartás önkormányzatok nélkül elért szufficitje az elkülönített alapok 81,4, és a társadalombiztosítási alapok 8,4 milliárd forintos többletének és a központi költségvetés 32,5 milliárdos hiányának egyenlegéből alakult ki.



Az államtitkár kiemelte: kedvezően alakultak a bevételek, a kiadási oldal fegyelmezett gazdálkodást mutat.

Minden nagyon jó


Kifejtette: a foglalkoztatottak száma bővült, a reálkeresetek jelentősen növekedtek, mindez azt eredményezte, hogy a központi költségvetés foglalkoztatáshoz, illetve fogyasztáshoz kapcsolódó bevételei emelkedtek az idén az előző évhez képest, és a gazdálkodó szervezetek befizetései is nőttek.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kiadási oldalon is kedvező folyamat látható.

Miután mind a három nagy hitelminősítő befektetésre ajánlotta Magyarországot, a kamatkiadások csökkentek, és ez folytatódhat is a jövőben - mondta.

Banai Péter Benő szerint a kedvező pozíció lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy év végén úgy teljesítsen többletkiadásokat, hogy megőrzi az államháztartás stabilitását, az államadósság szintje az év végén várhatóan alacsonyabb lesz a tavalyinál.

A magyar gazdaságban megvan az a támasz, amely a költségvetés stabilitását biztosítja, a 2016. évi számok bizakodásra adnak okot 2017-re is - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását