2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ahol eldőlhet az amerikai elnökválasztás

A kampány hajrájában, két nappal a voksolás előtt, Michigan és Pennsylvania államok megnyeréséért folyik a küzdelem az amerikai elnökválasztás jelöltjei között.
2016. november 7. hétfő 07:02 - HírExtra


A vasárnap délelőtt szokásos televíziós politikai vitaműsorokban megszólaló demokrata párti és republikánus politikusok egyöntetűen Michigant és Pennsylvaniát emlegették mint a győzelem szempontjából kulcsfontosságú államot.

Reince Priebus, a Republikánus Országos Tanács elnöke (pártelnök) például az ABC televízió Ez a hét című műsorában azt mondta: "Ha megnyerjük Michigant, vége a választásnak". Majd hozzátette: "Ha egy pillantást vetünk Michiganre, látjuk, hogy onnan kiszervezték a munkahelyeket Kínába és Mexikóba, és most nincs munka, de ha az emberek azt akarják, hogy a dolgok jobban menjenek, akkor Donald Trump víziója kínálja nekik a jobb megoldást". A RealClearPolitics által közölt felmérések többsége szerint azonban Michiganben nem a republikánus elnökjelölt, Trump, hanem demokrata párti riválisa, Hillary Clinton vezet 48:43 arányban.

Priebus vendége volt a CBS televízió Szemben a nemzettel című műsorának is. Ott azt hangsúlyozta, hogy "sok meglepetés lesz a végén". Pennsylvaniát, Coloradót és Wisconsint említette mint olyan államokat, amelyek "végül felszállnak a mi vonatunkra".

A másik oldal

John Podesta, Hillary Clinton kampányának vezetője ugyanakkor úgy látja: Clintonnak van esélye, hogy megnyerje Michigant. Podesta az ABC televízónak adott interjújában beszélt erről, s azt fejtegette, hogy ha megnyerik Nevadát, és Michigannek csak egy része voksol a demokrata párti jelöltre, a választást akkor is Hillary Clinton nyeri meg. "Több mint 270 elektorunk lesz" - jósolta a kampányfőnök. A bonyolult amerikai választási rendszer alapján az elnökséghez 270 elektor támogatása szükséges az 538 közül.

Ed Rendell demokrata párti politikus, Pennsylvania volt kormányzója egy rádióinterjúban azt fejtegette, hogy Pennsylvania és Florida Hillary Clitnon mellett dönt majd, míg Pat Buchanan republikánus politikus, a Fehér Ház volt kommunikációs vezetője szerint Donald Trumpnak van esélye arra, hogy megnyerje az elnökválasztást. Buchanan szintén egy rádiós műsorban beszélt erről.

Az ABC televízió megszólaltatta Nate Silvert, a viszonylag pontos előrejelzéseiről ismert közvélemény-kutatót, aki azt mondta, hogy Hillary Clinton "nincs fantasztikusan biztonságos helyzetben", de több mint 67 százalékos esélyt jósolt arra, hogy Clinton nyeri az elnökválasztást. Silver szerint a választási térkép nem olyan kedvező a demokraták számára, mint négy évvel ezelőtt volt, Barack Obama jelenlegi elnök újraválasztásakor, ugyanakkor Clintonnak már majdnem megvan a sikerhez szükséges - 270 elektoros - támogatása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását