2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Meggyilkoltak egy nőt - díj lett belőle

Egy 2011-ben megtörtént bűneset, egy fiatal nő meggyilkolása alapján született szociográfiai regény, Ivan Jablonka Laetitia ou la fin des hommes című műve nyerte el szerdán a Médicis rangos francia irodalmi díjat, míg az elismerés legjobb külföldi műnek járó változatát a svéd Steve Sem-Sandberg érdemelte ki De utvalda (A kiválasztottak) című regényéért.
2016. november 3. csütörtök 12:34 - HírExtra

 

    A történészként és szociológusként is elismert 43 éves Ivan Jablonka műve egyszerre tartozik a regény, az esszé és tényfeltáró újságírás kategóriájába.

    A szerző egy 18 éves fiatal nő, Laetitia Perrais portéját rajzolja meg, akit ikertestvérével együtt nevelőszülők neveltek fel. A nőt 2011-ben megerőszakolták és megölték Franciaország nyugati részén, s az ügy hatalmas vihart kavart.

    Ivan Jablonka művében nem egyszerűen a megtörtént bűnesetet dolgozza fel, hanem pontos szociográfiai látleletét adja a XXI. század eleji Franciaországnak, "annak a hatalmas nyomornak, amelyet a társadalom termel ki". Szociológusként elemzi azokat a társadalmi egyenlőtlenségeket, amelyek gyerekkoruktól meghatározzák az emberek életútját, a média szerepét, az igazságszolgáltatás és a politika eszközeinek csökkenő erejét, ami a fiatal lány meggyilkolása esetén különösen megmutatkozott, hiszen az esetet az intézményrendszerek a maguk céljaira próbálták felhasználni.

    Ivan Jablonka felkereste a tragédia szemtanúit, találkozott a nyomozást végző rendőrökkel és a gyilkos perét is végigülte 2015-ben.

    A kritikusok által nagyon jól fogadott regény szeptemberben megkapta a Le Monde című napilap irodalmi díját is.

    "Laeticiára és a testvérére, Jessicára gondolok, és valamennyi hozzátartozójukra" - mondta Ivan Jablonka szerda délután, miután óriási megtiszteltetésnek nevezte, hogy 5:3 arányban neki ítélte a nyolctagú zsűri a rangos díjat.

     Az elismerés legjobb külföldi műnek járó változatát idén a svéd Steve Sem-Sandberg érdemelte ki De utvalda (A kiválasztottak) című regényével. Az 58 éves író műve 1941-ben Bécsben, egy mozgássérült gyerekeknek fenntartott intézményben játszódik, ahol a lakók egy részére megsemmisítés vár. Az egyik legizgalmasabb észak-európai író egyik visszatérő témája a második világháború háború előtti Kelet-Közép Európa.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását