2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Snowden doktor lesz?

Díszdoktori címet adományozna az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési programjait leleplező Edward Snowdennek a rostocki egyetem.
2013. november 19. kedd 16:45 - HírExtra
Az ügynökségtől nagyjából 200 ezer szigorúan titkos dokumentumot kiszivárogtató informatikus "feláldozta az egzisztenciáját az igazság feltárásáért", és a polgári engedetlenség hagyományát követve "szembeszállt hazája törvényeivel egy magasabb rendű cél érdekében", mint a nagy polgárjogi harcosok, Martin Luther King, Nelson Mandela vagy Mahatma Gandhi - idézték keddi német lapok az egyetem bölcsészettudományi karának dékánját.

Hans Jürgen von Wensierski szerint az NSA tevékenységéről elindult vita valójában az állam és az állampolgár, és a demokratikus államok egymás közti kapcsolatáról szól, és arról, hogy miként lehet biztosítani a digitális világban az alapvető jogok érvényesülését és a személyes adatok védelmét. Ez a diskurzus Edward Snowdennek köszönhetően indult el, ezért "az adósai vagyunk és nem feledkezhetünk meg róla" - indokolta a dékán a díszdoktori cím adományozására irányuló kezdeményezést.

Az ellenzéki Zöldek és a Baloldal szerint Németországnak be kell fogadnia Snowdent, és a parlamentnek az ő közreműködésével kell feltárnia az NSA német állampolgárokat érintő tevékenységét. A Zöldek szerint a németek hálásak lehetnek az NSA volt alkalmazottjának, mert nélküle az amerikai szolgálat még mindig gyűjtene adatokat róluk. A Baloldal szerint Snowden Nobel-békedíjat érdemel. A kormány szerint viszont Edward Snowden - akit az Egyesült Államokban bíróság elé akarnak állítani - nem politikai üldözött, ezért nem illeti meg a politikai menedékjog.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását