2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Új sorozatot indít a Honvéd Táncszínház

Folklórkalendárium címmel új sorozatot indít a Honvéd Táncszínház és a Söndörgő Együttes. A tavaszi ünnepkör hagyományait körbejáró első rész a Táncoló tavasz címet kapta.
2012. április 7. szombat 14:42 - HírExtra
A Nemzeti Táncszínházban április 17-én induló sorozat célja, hogy a letűnőben lévő hagyományokat, a jeles napokhoz kötődő szokásokat ne engedjék a múltba veszni, életben tartsák őket, és megismertessék velük a mai fiatalokat - közölte az MTI-vel a Nemzeti Táncszínház PR-menedzsere, Mittelholcz Dóra.

A műsorból nem csupán a magyar népszokásokat ismerhetik meg a nézők, a Honvéd Táncszínház bemutatja hazánk soknemzetiségű népének hagyományos táncait, dalait, öltözetét, nyelvét és nemzeti szokásait.

A Táncoló tavasz a farsang végétől a május végéig tartó időszakot öleli fel. Az előadás programjában megelevenedik például a bodrogközi rabvágás, a magyarországi svábok farsangtemetése, a mohácsi busójárás, a zsidók Purim szokása, a kalotaszegi juhmérés és a cigányok zöldágjárása is.

"Az emberek szerencsére kezdik újra felfedezni a hagyományos magyar művészetet. Vegyük példaként csak azt, hogy a divattervezők körében is egyre népszerűbb a kalocsai minta, egyre több ilyen motívummal díszített ruha készül. Ez a jelenség és az, hogy mi magyarok egyre nyitottabbá válunk a saját és a velünk együtt élők hagyományainak megismerésére, adta az apropóját ennek a sorozatnak" - hangsúlyozta a Folklórkalendárium kapcsán Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Táncszínház művészeti vezetője.

Az előadás főként az általános iskola felső tagozatos osztályába, illetve a gimnáziumba járó diákoknak szól, illetve azoknak a felnőtteknek, akik eddig nem ismerték, de szeretnének megismerkedni a hagyományokkal. A darabban a Honvéd Táncszínház tánckara és zenekara mellett a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő Söndörgő Együttes is közreműködik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását