2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Obama és Kína eldönti

Barack Obama amerikai és Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök hétfőn Szöulban, a kétnapos nemzetközi nukleáris biztonsági csúcsértekezlet helyszínén tárgyalt egymással, és az eszmecserén szó volt a tervezett észak-koreai rakétaindításról is.
2012. március 26. hétfő 17:33 - HírExtra
A találkozó előtt Obama megjegyezte, hogy őszinte és építő megbeszélést remél, amelyen - Észak-Korea mellett - szóba kerül Irán és Szudán is. Hu Csin-tao a tárgyalások előtt azt a reményét hangoztatta, hogy "nem lesz visszafordulás a feszültség nehezen kivívott enyhülésében a (Koreai-)félszigeten". Minden felet nyugalomra és önmérsékletre szólított fel.

Obama vasárnap kifogásolta, hogy Peking "szemet huny" Észak-Korea nukleáris provokációi fölött, és szigorúbb szankciókra figyelmeztette Phenjant, ha nem áll el a tervezett rakétaindítástól. Kína Észak-Korea fő szövetségese, de hangsúlyozza, hogy csak korlátozott politikai befolyása van Phenjan magatartására.

A hétfői találkozón az amerikai elnök kiemelte: "Számunkra igen fontos az észak-koreai és az iráni helyzet", s hogy Kína és az Egyesült Államok közös érdeke az atomfegyverek tovaterjedésének megakadályozása.

A kínai elnök az iráni kérdéssel kapcsolatban leszögezte, Kína nem járul hozzá, hogy Teherán atomfegyvert állítson elő, s ez vonatkozik más közel-keleti országra is. Ugyanakkor hangoztatta, hogy csakis a párbeszéd és a tárgyalás az egyetlen helyes útja az iráni nukláris kérdés rendezésének.

Szudánt és Dél-Szudánt illetően Kínának és az Egyesült Államoknak közösek az érdekei – állapította meg Hu és úgy vélte, mindkét országnak igyekeznie kell a maga befolyását latba vetve arra ösztönözni a feleket, hogy tárgyalásos úton oldják meg vitás kérdéseiket.

Szíria

Szíriával kapcsolatban Hu megerősítette, hogy Kína álláspontja szerint a szembenálló feleknek azonnal le kell állítaniuk az erőszakot, meg kell kezdeniük a párbeszédet, fel kell gyorsítaniuk a reformot és el kell fogadniuk a politikai megoldást sürgető közvetítői szándékot.

Kína kész az Egyesült Államokkal szoros kommunikációs kapcsolatot tartani és konstruktív szerepet játszani a válság mielőbbi rendezésében – mondta Hu Csin-tao Obamának.

Dél-Korea figyelmeztetette hétfőn Észak-Koreát, hogy lelőheti rakétáját - amely állítólag műholdat állít Föld körüli pályára -, ha az letér a kijelölt pályáról, és megsérti az ország területét. "Nem tudunk másként tekinteni a rakétaindításra, mint egy nagyon meggondolatlan és provokatív cselekedetre" - mondta a szöuli védelmi minisztérium szóvivője.

Japán Patriot föld-levegő rakétákat telepít Tokió központjába az észak-koreai rakéta miatti óvintézkedésként - jelentette be hétfőn Tanaka Naoki japán védelmi miniszter. Egy parlamenti ülésen felszólalva a miniszter hozzátette, hogy ez az üteg kiegészíti majd a déli Okinava szigetén elhelyezendő védelmi eszközöket.

Phenjan április 12. és 16. között akar felbocsátani egy Földet megfigyelő műholdat nagy hatótávolságú rakétával. Az ENSZ és az észak-koreai atomprogramról Phenjannal tárgyaló Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán és Dél-Korea egyaránt attól tart, hogy Észak-Korea valójában ballisztikusrakéta-kísérletre készül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását