2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Lionel Richie a színpadon

Hét év után ismét Magyarországon lép fel Lionel Richie: a 62 éves világhírű amerikai énekes-zeneszerző november 21-én a Papp László Budapest Sportaréna színpadán ad koncertet.
2012. március 2. péntek 15:18 - HírExtra
Az amerikai sztár idei turnéjának egyik apropója Tuskegee című, márciusban megjelenő új albuma. Budapesten - a ShowTime szervezésében - november 21-én hét év után lép fel újra: 2005-ben a Felvonulási téren mintegy 200 ezer ember előtt énekelt az ingyenes Kapcsolat-koncerten.

A Tuskegee-n az elmúlt évtizedekben rögzített slágereinek - köztük a Hellónak, a Say You, Say Me-nek, a Dancing on the Ceilingnek, az All Night Longnak vagy az Easynek - duett változatai szerepelnek, mások mellett Shania Twain, Kenny Rogers, Willie Nelson, Pixie Lott és Jennifer Nettles közreműködésével.

Tuskegee egy kisváros Alabama államban, ahol Lionel Richie felnőtt és itt érték az első zenei hatások, a gospel, az r'n'b és a country.

Az énekes 1949. június 20-án született Lionel Brockman Richie Junior néven. Egyetemi tanulmányai után mérnökként, majd váratlan fordulattal lelkészként tevékenykedett, utóbbinak köszönhetően ismerkedett meg a soul és a gospel izgalmas zenei világával. 1967-ben barátaival megalapította az akkor még Mystics névre hallgató, később Commodores névre átkeresztelt csapatot.

Sikerük az egész hetvenes évekre kiterjedt, olyan slágerek kerültek ki albumaikról, mint az Easy, a Sail On, a Still vagy a Three Times A Lady. A nyolcvanas évek elején egyre többet dolgozott más előadókkal, Kenny Rogers-szel közösen készítette a Lady című dalt, amely a slágerlisták élére került.

Hasonló sikert aratott a Diana Ross-szal készített duettje, az Endless Love, amely a Brooke Shields főszereplésével készült Végtelen szerelem című film betétdala volt. Ez a szám a Tamla Motown lemezkiadó cég legsikeresebb kislemeze lett, több mint kilenc héten keresztül vezette a listákat. A sikereket látva Richie úgy döntött, szólókarrierbe kezd és kilépett a Commodores-ból.

1982-ben jelent meg első szólóalbuma: a Lionel Richie című korong több mint négymillió példányban kelt el. Következő albumán, a Can't Slow Down-on található a Hello és az All Night Long is, így nem volt meglepő, hogy az anyag megkapta az év albuma Grammy-díját. Karrierje során egyébként öt Grammy-t is nyert már, a legtöbbet zeneszerzőként. Az évtizedek során több mint 100 millió lemezt adott el.

1984-ben fellépett a Los Angeles-i olimpia záróünnepségén, egy évre rá Michael Jacksonnal és Quincy Jones-szal közösen megírta a We Are The World című dalt az afrikai éhezők megsegítésére. 1985-ben adta ki Dancing On The Ceiling című albumát is, ezen található a Say You, Say Me, amely a Halálbalett című film betétdala lett - ezért kapott 1986-ban Golden Globe-ot és Oscar-díjat is.

A következő néhány évben elsősorban producerként tevékenykedett. 1996-ban adta ki Lauder Than Words című nagylemezét, melyen a szving és a hiphop került előtérbe, az 1998-as Time-ra viszont ismét a Richie korábbi zenei világát idéző dalok kerültek.

A Renaissance című anyag megjelenése urán 2001-ben csillagot kapott a Hollywood Boulvard-on a Hírességek Sétányán. Az elmúlt tíz évben két válogatásalbumot adott ki, 2004-ben megjelent Just for You című lemezének címadó dala ismét világsiker volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását