2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A hatalom ellen készülődnek

Oroszországban nagyszabású tiltakozó megmozdulások kezdődtek szombaton a tisztességes választásokért és a hatalom ellen.
2012. február 4. szombat 11:38 - HírExtra
A rendőrséghez beérkezett adatok szerint a kilencvenes évek eleje óta példa nélkül álló méretű tüntetésekre lehet számítani az orosz fővárosban, de az ellenzék több más nagyvárosban is szervezett tiltakozó akciókat. Szahalin déli részén néhány száz fős akció zajlott a parlamenti és azon kívüli pártok szervezésében.

Vlagyivosztokban és Habarovszkban is összegyűltek a tiltakozók, de az ország több nagyvárosában is lesznek megmozdulások. A moszkvai legnagyobb tüntetést a tavaly december végi parlamenti választási csalások miatti tiltakozások szervezői jelentették be "tisztességes választásokért" jelszóval.

A hideg ellenére legalább 50 ezer emberre számítanak az Oktyabrszkaja metrómegálló közeléből induló meneten, amelynek résztvevőit a Bolotnaja térre várják. A parlamenten kívüli ellenzéki mozgalmak és pártok, köztük a Borisz Nyemcov fémjelezte Szolidaritás, valamint a liberális Jabloko hívei továbbra is a 2011. évi parlamenti választások érvénytelenítését, új törvényhozási és elnökválasztás kiírását, a hatalmi elit leváltását, gyökeres politikai reformokat és a politikai foglyok szabadon engedését követelik.

Putyin és rendszerének hívei viszont a moszkvai Poklonnaja Gorara, a honvédő háborús emlékparkba hirdettek 15 ezres ellentüntetést. A megmozdulást a "narancsosok" ellen hirdették meg, utalva a 2004-es ukrajnai forradalomra.

Vlagyimir Putyin kormányfő pénteken kijelentette: velük ért egyet. A liberális demokratáknak a moszkvai hatóságok a központi Puskin térre engedélyezték a tiltakozó akciót, ahol egy gyanús doboz miatt még annak kezdete előtt bombariadót rendelt el a rendőrség.

A Szaharov térre is szerveztek tüntetést a tiszta választásokért és a demokráciáért. Ehhez egy ismert vállalkozó, Konsztantyin Borovoj adta nevét. Ott 30 ezer főre számítanak. Moszkvában 9 ezer rendőrt állítottak szolgálatba a megmozdulások idejére, a főváros központjában korlátozták a közúti közlekedést. Oroszország több nagyvárosában is megerősítették a rendvédelmi készültséget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását