2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A FEZEN sikerén felbuzdulva

A világ egyik legjobb progresszív metálzenekara, a Dream Theater (DT) nyolcadik magyarországi koncertjére készül. A nemrég tagcserén átesett és idén új stúdióalbummal is jelentkező amerikai csapat billentyűse, Jordan Rudess exkluzív interjút adott az MTI-nek.
2011. december 13. kedd 15:41 - HírExtra
Az 1985 óta létező Dream Theater, amely eddig mintegy 13 millió albumot adott el, ősz elején jelentette meg új stúdiólemezét A Dramatic Turn of Events címmel. A nyitódalt, az On the Backs of Angels című számot Grammy-díjra is jelölték. A csapat az új albummal szeptemberben és októberben észak-amerikai városokban koncertezett, a turnét januárban folytatja Európában, és február 17-én a Papp László Budapest Sportarénában is fellép.

"Összesen 22 koncertet adtunk Észak-Amerikában és minden fantasztikusan alakult. Remekül éreztük magunkat, de ami még fontosabb, a közönség is. Szükségünk volt erre, hiszen egy elég nehéz időszakon vagyunk túl, amikor meglehetősen bizonytalanok voltunk a továbbiakat illetően. Azt hiszem, sikerült nagyon kedvező irányba terelnünk a dolgokat, amit az új album jó fogadtatása is mutat" - mondta Jordan Rudess, a zenekar billentyűse telefonon az MTI-nek.

A zenész arra utalt, hogy Mike Portnoy, a Dream Theater dobosa, egyik alapítója és zeneszerzője 2010 szeptemberében - 25 év után - kilépett a zenekarból; utódja, Mike Mangini idén májusban csatlakozott a zenekarhoz. Mindezek után úgy tűnhet, az ősszel megjelent új lemez címe - magyarul: Egy drámai fordulat - is a történtekre utal.

"Igen, ez ugorhat be sokaknak, holott nincs összefüggés a cím és a tagcsere között. A címet valójában az album szövegvilága hozta, amelyben sok szó esik a bolygónk életében az elmúlt időszakban bekövetkezett érzelmi, fizikai, vallási változásokról. Nem konceptlemezt készítettünk, nem volt előre meghatározott mondanivaló, forgatókönyv, amire felfűztük volna a dalokat, ugyanakkor olyan címet akartunk, amely jól kifejezi a körülöttünk zajló folyamatokat" - magyarázta az 55 éves zenész.

Mike Manginit, az új dobost egy több fordulós meghallgatási folyamat végén választotta ki a Dream Theater. Mangini 48 éves, és korábban játszott a DT-énekes James LaBrie Mullmuzzler elnevezésű projektjében, LaBrie szólóalbumán, valamint zenélt az Annihilator, az Extreme lemezein és kísérte Steve Vait is.

"Sok nagyszerű dobost hallgattunk meg, és Mike volt az első, aki belépett a próbatermünkbe. Nagy volt a nyomás, a feszültség, hiszen minden be volt kamerázva, a meghallgatásokat ugyanis követni lehetett a neten, és ott ültek a menedzserek is. Ilyen körülmények között jól dobolni, sőt a legjobban teljesíteni óriási kihívás.

Mike-kal három számot nyomtunk le, és egyszerűen hihetetlen volt, ahogy játszott. Jó volt az improvizációs készsége, gyorsan megtanult mindent, és az is sokat számított, hogy remek fickó, pozitív szemléletű ember, tele van energiával. Minden szempontból ő volt az a jelölt, akivel belevághattunk a folytatásba" - idézte fel Jordan Rudess.

A Dream Theaterben Rudess, LaBrie és Mangini mellett két alapító tag zenél: John Petrucci gitározik, John Myung pedig basszusgitározik.

A zenekar néhány hetes pihenő után január 23-án Európában folytatja az új lemez turnéját egy helsinki fellépéssel, és február 17-én érkezik Budapestre. Jordan Rudess az MTI-nek hangsúlyozta: a Dream Theaternek nagyon régóta jóval masszívabb és lelkesebb rajongótábora van Európában, mint Észak-Amerikában.

A DT Magyarországon is rendkívül népszerű, nem véletlen, hogy már a nyolcadik itteni koncertjére készül: az első 1998-ban volt a Petőfi Csarnokban, majd öt újabb budapesti koncert (2000, 2002, 2005, 2007, 2009) után legutóbb idén augusztusban a székesfehérvári FEZEN-fesztiválon játszottak. A 2012 februári fellépést a ShowTime Budapest szervezi.

Rudess - aki 1999-ben csatlakozott a Dream Theaterhöz Derek Sherenian billentyűst váltva - felidézte, hogy már egy másik formációval is járt a magyar fővárosban. "Kevesen tudják, de 1998 júniusában a Dream Theater budapesti koncertje előtt a Rudess Morgenstein Project volt az előzenekar. Ez a formáció Rod Morgenstein dobossal és velem egyébként ma is létezik, időnként fellépünk. Nagyon kellemes emlékeim vannak Magyarországról, itt mindig elképesztően fogad minket a közönség" - fejtette ki Jordan Rudess.

Rudess szólólemezeket is megjelentet és benne van a Liquid Tension Experiment elnevezésű supergroupban, éppen a DT-ből tavaly kivált Mike Portnoy-jal együtt. Emellett különböző hangszer-, hangzás- és applikáció fejlesztési projektben vesz részt.

A Dream Theater 1985. július 24-én alakult és az 1990-es évek elején vált a progresszív metál egyik élzenekarává, azóta folyamatosan turnéznak. A zenekarnak második stúdióalbumával, az 1992-ben megjelent Images and Words című lemezzel sikerült az áttörés; a Pull Me Under azóta is elmaradhatatlan része a koncertrepertoárnak. A Dream Theater 1999-ben foglalta el a progresszív metál trónját a Scenes from a Memory című lemezzel, amelynek története egy 1928-ban meggyilkolt fiatal nő esetét idézi fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását