2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
A Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadását vizsgáló parlamenti bizottság jobbikos elnöke szerint nem zárható ki, hogy szándékos bűncselekmény, robbantás okozta a tavalyi katasztrófát.
2011. szeptember 9. péntek 11:57 - HírExtra
Kepli Lajos a Nemzeti Nyomozóirodához fordul, hogy információkat kérjen a feltételezés megalapozottságának tisztázására.

Az ellenzéki politikus erről pénteken nyilatkozott az MTI-nek szakértői véleményre hivatkozva. Mint mondta, az elmúlt tíz hónap alatt több verzió is felvetődött a bizottságban arra vonatkozóan, mi okozhatta a vörösiszap-tározó gátszakadását. Ezek között van egy változat, ami szándékosságot feltételez - mondta, megjegyezve, ezzel eddig azért nem álltak a nyilvánosság elé, mert előbb megnyugtatóan tisztázni akarták a többi lehetőséget.

Azt, hogy nem véletlen esemény folytán szakadt ki a gátfal, arra alapozzuk, hogy a bizottság egyik anyagszerkezet-fizikus szakértőjének szakvéleménye szerint ütés kellett, hogy érje a gátfalat, amelynek nyomán egy darab kiszakadt az északi falból - ismertette.

Hozzátette, kizárták azt a verziót, hogy a szakadáshoz vezető ütést a nagy mennyiségű lúg hullámzása okozta, mint ahogy nem találták bizonyítottnak a Mal Zrt. által is képviselt talajtöréses elképzelést sem.

Kepli Lajos azt mondta, mivel szándékos bűncselekmény gyanúja vetődik fel, a jövő héten a Nemzeti Nyomozóiroda illetékes nyomozóival szeretne konzultálni, hogy megerősítést, vagy cáfolatot kapjon az elképzelés megalapozottságáról. Nem tudja például, hogy a nyomozók kerestek-e, illetve találtak-e olyan anyagmaradványokat, amelyek esetleg bizonyíthatnák a robbantásra vonatkozó feltételezést - fejtette ki, megjegyezve: tudomása szerint állampolgári feljelentés is volt az ügyben, hogy robbantás történhetett.

Az MTI kérdésére nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, kinek állhatott érdekében a halálos áldozatokat is követelő gátszakadás előidézése, ugyanakkor utalt arra, hogy "vannak érdekes körülmények", például az, hogy a tározók teljesen megteltek, nem volt arra utaló jel, hogy újak építésébe fogott volna a cég, és "nem tudjuk, hogy ha nem következik be a katasztrófa, akkor néhány hét vagy hónap múlva hová rakták volna a vörösiszapot". Ezzel senkit nem akarok semmivel meggyanúsítani - tette hozzá.

A vizsgálóbizottság október 4-ére, a katasztrófa egyéves évfordulójára szerette volna nyilvánosságra hozni jelentését, de ez várhatóan október végére tolódik amiatt, hogy információkat kérnek a nyomozóirodától.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását