2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Sürgősségi intézkedésként akkor is betiltható az európai uniós tagállamokban az EU szinten engedélyezett génkezelt növények termesztése, ha a jogszabályokban előírt védzáradék alapján nem - mondta ki egy csütörtöki ítéletében az Európai Bíróság.
2011. szeptember 8. csütörtök 12:59 - HírExtra
Hozzátette: ennek azonban be kell tartani a jogi feltételeit ahhoz, hogy érvényes legyen; így azonnal értesíteni kell róla az Európai Bizottságot, továbbá "meg kell állapítani az emberi egészséget, az állati egészséget vagy a környezetet nyilvánvaló módon veszélybe sodró, jelentős kockázatot képező helyzet fennállását", mégpedig "a lehető legátfogóbb kockázatfelmérések" alapján.

A téma azt követően került az unió saját bírósága elé, hogy Franciaország - még 2008-ban - a záradékhoz folyamodva betiltotta a MON 810 fajtájú, génkezelt amerikai kukoricaféleség termesztését és vetőmagjának forgalmazását, jóllehet uniós szinten azt korábban engedélyezték. Az amerikai gyártó cég ezt követően francia bírósághoz fordult, az pedig az uniós szervhez továbbította kérdéseit.

A Luxembourgban kihirdetett ítéletben a bíróság nem vitatja, hogy Franciaországnak joga volt a tilalomhoz, ha fennálltak az említett kockázatok, ugyanakkor úgy vélte, nem a záradékot előíró irányelvre kellett volna hivatkozni, hanem a sürgősségi intézkedést engedélyező másik jogszabályra.

Az unión belül jelenleg is éles vita folyik arról, lehessen-e termelni és forgalmazni génkezelt növényeket a tagországokban. A tagállamok két nagy csoportra oszthatók aszerint, hogy támogatják vagy ellenzik a termesztést - az ellenzők egy része a termesztési tilalmat biztosító védzáradékot tart érvényben.

Az EU-ra ugyanakkor a nemzetközi színtéren is nyomást próbálnak gyakorolni annak érdekében, hogy tegye lehetővé ezeknek a termékeknek a forgalmazását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását