2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Eltanulják egymástól a halászati trükköket a delfinek

Ausztrália nyugati részén egyes delfinek szárnyascsigaházakból rázzák ki maguknak a halat, és úgy tűnik, hogy az általuk alkalmazott trükk terjedőben van.
2011. szeptember 3. szombat 17:28 - HírExtra
A perth-i Murdoch Egyetem kutatói 2007-ben fényképezték le először az említett viselkedést. A fényképek tanulmányozásával derült csak ki, hogy a delfinek azért rázzák a csigaházat, hogy szájukba essen a benne rejtőző hal - közölte a Yahoo hírportálja (www.news.yahoo.com).

Ezt követően átvizsgálták a Cápa-öböl keleti részének delfinjeiről rögzített, csaknem 30 éves adatsort. Huszonegy éven belül mintegy fél tucatszor dokumentálták a "csigarázást". Saját megfigyeléseik során ugyanakkor a kutatók legalább hét alkalommal látták ugyanazt a trükköt alkalmazni három hónapon belül.

Bár egyelőre még csak találgatni lehet, felettébb gyanús, hogy míg régebben 21 év kellett 6-7 megfigyeléshez, most három hónap is elegendő volt ugyanennyihez. Valószínűsíthető, hogy a viselkedés mind több állatra átragad.

A Cápa-öböl delfinjei két másik egyedi vadásztechnikával is felhívták már magukra a figyelmet korábban. Az egyik, hogy rövid időre partra vetődnek, hogy megfogják az előzőleg kifelé terelt halat, a másik pedig, hogy kúpalakú szivacsdarabot helyeznek a fejükre álcázásképp, amikor a tengerfenéken keresnek táplálékot.

Az utóbbi két viselkedésforma azonban "vertikálisan", anyáról lányára adódik tovább. Az új, csigaházas módszerben az a furcsa, hogy valószínűleg "horizontálisan" is terjed. Erre egyrészt fokozódó gyakorisága utal, másrészt az, hogy az idén olyan egyedeknél is megfigyelték, amelyek "barátai" produkálták ugyanazt egy vagy két évvel korábban.

Következő lépésként a kutatók arra szeretnének választ kapni, hogy előre tervezett, tudatos eszközhasználatról van-e szó, vagy csak találomra rázogatják meg a csigaházakat a delfinek. Ha például kihelyeznének egy sor lefelé néző csigaházat, a delfinek pedig másnapra megfordítanák azokat, hogy vonzó búvóhelyet jelentsenek a halak számára, az már elég bizonyíték lenne az előbbire.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Sam Chapp
2011. szeptember 16. 02:00
pokoli ügyes ötlet generációról új generációra örökíteni a tudást, nekünk is ki kéne próbálnunk! az ember egy csomót tanulhat a delfinektől :D
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását