2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
A Nitrogénművek Vegyipari Zrt. vezérigazgatója nem kívánta kommentálni a céggel kapcsolatos vizsgálatokat, Blazsek István csütörtökön az MTI érdeklődésére csak annyit közölt: a társaság a Magyar Fejlesztési Banktól piaci alapon hitelt vett fel, amelyet a szerződés szerint törleszt.
2011. július 21. csütörtök 14:19 - HírExtra
Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Magyar Nemzetnek azt mondta: hivatali visszaélés és más bűncselekmények gyanújával vizsgálják a péti Nitrogénművek Zrt.-nek 2008-ban és 2009-ben nyújtott állami hitelgarancia és kezességvállalás ügyét.

A szóvivő közölte: a Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos által lefolytatott vizsgálat megállapításait a múlt héten kapták meg, de a nyomozást már június elején elrendelték, miután ismeretlen személyek ugyanebben az ügyben feljelentést tettek. A büntetőeljárásnak egyelőre nincs gyanúsítottja, a nyomozás határideje szeptember 5-e.

A napilap csütörtöki cikkében emlékeztetett arra: Budai Gyula azért fordult az ügyészséghez, mert a Gyurcsány-kormány 2009-ben úgy módosította a Nitrogénműveknek nyújtott kezességvállalásról szóló előző évi kormányhatározatot, hogy az addigi biztosítékokat - a cég ingatlanvagyonát és részvényeinek 76 százalékát - kivette a döntésből. Így ettől kezdve a kormány fedezet nélkül kezeskedett a társaság hiteleiért az állam kontójára. Az elszámoltatási kormánybiztos szerint vizsgálni kellene Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek, illetve a kormányhatározat előterjesztőinek, Veres János akkori pénzügyminiszternek és Gráf József agrárminiszternek a felelősségét - írta a Magyar Nemzet.

Blazsek István, a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. vezérigazgatója csütörtökön az MTI érdeklődésére közölte: nem kívánják kommentálni a vizsgálatokról megjelent sajtóhíreket, mert azok hátteréről nincsen információjuk.

Mint írta, a Nitrogénművek Zrt. "piaci alapon hitelt vett fel a Magyar Fejlesztési Banktól beruházásai és működése finanszírozására, s e hitel törlesztése a szerződésben foglaltak szerint folyik".

A vezérigazgató utalt korábbi közleményükre, amelyben kiemelték: a sajtóban megjelent információk nem a tényeken alapulnak, mert a cég nem kapott állami támogatást. Közölte, hogy hivatalosan nem kaptak tájékoztatást a Budai Gyula által indított vizsgálatról, a megjelent információkról az MTI-től értesültek.

A társaság Veszprém megye száz legeredményesebb vállalatának a rangsorában a második helyet foglalja el 2009-es 45 milliárd forintos évi nettó árbevételével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását