2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Még a levegőt is tisztítja

Brit divattervezők és kutatók fogtak össze, hogy kifejlesszenek egy technológiát, amellyel mosás közben a ruhákba levegőt tisztító vegyületet tudnak bejuttatni - közölte a BBC hírportálja.
2011. július 8. péntek 13:33 - HírExtra
A Katalitikus Ruházat (Catalytic Clothing) elnevezésű programban a Sheffield Egyetem kutatói és a London College of Fashion divattervezői fogtak össze a légtisztító textilek megalkotására. Tony Ryan, az egyetem kutatója szerint a technológia "felhasználóbarát és technikailag kiváló". A módszerrel előkészített textilek eltávolítják a levegőből a nitrogén-oxidokat és az illékony szerves vegyületeket, amelyeket az ipar és az autók motorjai bocsátanak ki.

A tisztítást végző - titán-dioxidot tartalmazó - anyagot bele kell mosni a textilbe, hasonlóan egy öblítő szerhez. Amint megszárad, azonnal alkalmas a ruha a szennyezők eltávolítására.

"Az utcán sétálva tisztítod a levegőt, így mozgásoddal tisztább levegőt juttatsz a mögötted jövőhöz" - magyarázta a környezetvédő ruha gyakorlati működését Helen Storey dizájner, a London College of Fashion professzora.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását