2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Vegyes érzelmek a lassuló ipari növekedésről

A májusi 7,6 százalékos ipari volumen növekedésnél figyelemre méltóbb a munkanappal kiigazított 2,6 százalékos adat, amelynek átmeneti hatását eltérően ítélik meg az MTI-nek nyilatkozó elemzők: az egyik 7 százalékos, a másik 10 százalékos éves növekedést vár 2011-re.
2011. július 7. csütörtök 11:59 - HírExtra
Az ipari termelés volumene májusban 7,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatással korrigált index 2,6 százalék - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)az előzetes adatok alapján. Az előző hónaphoz képest a termelés 0,8 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint májusban.

A 7,6 százalékos május nyers ipari adatnál fontosabbnak tűnik a munkanaphatással korrigált 2,6 százalékos index, hiszen ez ad lehetőséget a valódi összehasonlításra - mondta Kondrát Zsolt. Az MKB Bank vezető elemzőjének prognózisa az utóbbi adatra 5,5 százalék volt, ami azt mutatja, hogy a KSH adat gyengébb a vártnál.

Noha az adathoz fűzött KSH kommentár jelzi, hogy egy két nagy exportőr cég elmaradt kiszállításai is okozták a gyengébb adatot, azt látni kell, hogy erre a negyedévre éves bázison csak akkor jöhet ki pozitív ipari termelési adat, ha a június kiemelkedően jó lesz - magyarázta az MKB Bank elemzője.

Kondrát Zsolt szerint az év második felében 5-5,5 százalékos növekedés várható az ipartól, így a korábbi, egész évre vonatkozó 7,5-8 százalékos növekedési prognózist 7 százalékra módosította. Magyarázatként hozzátette azt is, hogy a belső kereslet továbbra is lanyha, és az ipari export üteme is lassuló tendenciát mutat.

Optimistábban ítéli meg a helyzetet Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Kommentárjában rögzíti: az ipari termelés munkanappal kiigazított növekedése jelentősen, 2,6 százalékra csökkent májusban az előző havi 9,7 százalékos növekedés után, azonban kiigazítatlanul 7,6 százalékra gyorsult 7,1 százalékról, mivel idén májusban két munkanappal több volt az előző év májusához képest.

Véleménye szerint az ipari termelés növekedésének munkanaphatással kiigazított mérséklődése jelentős részben az egy évvel ezelőtti magas bázisnak köszönhető, miközben az ipari termelés 0,8 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a beszállítói problémák miatt a Suzuki egyműszakos termelésre tért át, azonban júniusban visszatértek két műszakra, így júniusban újra erősebb növekedés várható.

Suppan Gergely úgy véli, hogy a következő hónapokban az ipari termelés visszatérhet a növekedési pályára több új üzem termelésbe lépése miatt. A Takarékbank arra számít, hogy a következő hónapokban 5-7 százalék közötti ipari növekedés várható, azonban decemberben bázishatások miatt a növekedés elérheti a 20 százalékos tartományt, így az év egészében 10 százalék közeli növekedésre van esély - fogalmazott Suppan Gergely.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását