2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Magyar barlangász a román barlang fogságában

Megsérült egy magyar barlangkutató a romániai Bihar-hegységben lévő Pádis-fennsík egyik barlangjában, a hegyi mentők a segítségére siettek, hamarosan hozzálátnak a sérült felszínre hozatalához.
2011. július 1. péntek 10:50 - HírExtra
Az illetékes mentőszolgálattól származó információ szerint egy jelenleg Magyarországon élő barlangkutatóról van szó, aki magyar, román és kanadai állampolgársággal rendelkezik.

Pintér István, a Bihar megyei hegyi- és barlangi mentőszolgálat vezetője az MTI bukaresti irodájának telefonon elmondta: négy-öt fős barlangkutató csoport ment le a barlangba, egyik társukat azonban baleset érte, kificamodott a válla. Társai feljöttek a barlangból, hogy szóljanak a hegyi mentőknek, akik azonnal a helyszínre siettek.

A mentők orvosa leereszkedett a sebesülthöz, aki kétszáz méter mélyen várta a segítséget. Az orvos visszahelyezte a kificamodott testrészt, a barlangkutató már jó állapotban van, evett is, aludt is - mondta Pintér István.

Most újabb mentőcsoportot várnak a helyszínre, nem lesz könnyű felhozni a felszínre a barlangkutatót. A művelet azért lesz nehéz, mert a barlang rendkívül szűk, a mentésben részt vevő személyeket időnként váltani kell, fárasztó lesz a munkájuk - mondta Pintér István.

Magyarországról is érkezik a segítség

Összesen tizenhárom barlangi mentő indult útnak Budapestről és Pécsről péntek délelőtt Romániába, hogy segítsen a Pádis-fennsíkon lévő barlangba beszorult magyar fiatal kimentésében - közölte Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) riasztásvezetője.

A szolgálat honlapján közöltek szerint hajnali háromnegyed ötkor kapták a riasztást, hogy a Pádis-fennsíkon lévő barlangban, kétszáz méteres mélységben, a bejárattól nyolcszáz méterre egy fiatalember vállficamot szenvedett. Mint írták, ez az úgynevezett zsomboly - aknából, vagy aknarendszerből álló barlang - nagyon szűk, helyenként omladékos, képzett barlangkutatók számára is nehezen járható, csak nagyon vékony emberek tudnak lejutni.

Adamkó Péter közlése szerint tizenöt barlangi mentő áll készenlétben idehaza, hogy szükség szerint "második lépcsőben" a helyszínre tudjon vonulni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Központi Rendeltetésű Mentőszolgálat (KRMSZ) az OKF hivatásos tisztje vezetésével 9 órakor útnak indult. A Garaguly István által vezetette csapat gyorsított határátlépését az Országos Rendőr-főkapitányság segíti.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását