2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A legfontosabb? Magyar-kirgiz kapcsolat

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint új alapokra kell helyezni Magyarország és Kirgizisztán gazdasági kapcsolatait, hogy bővülhessen az árucsere-forgalom.
2011. június 6. hétfő 16:58 - HírExtra
Méltatás

A magyar államfő a Kirgiz Köztársaság elnökével, Roza Otunbajevával folytatott hétfői megbeszélése utáni sajtótájékoztatón méltatta a kirgiz államfő szerepét országa demokratizálódásának folyamatában.

A két köztársasági elnök találkozója alkalmával több kormányközi beruházásvédelmi megállapodást parafáltak, továbbá a felek katonai, illetve sport- és mezőgazdasági együttműködési megállapodást is kötöttek.

Fontosak nekünk

Schmitt Pál szerint Magyarország, az Európai Unióhoz hasonlóan, igyekszik valamennyi közép-ázsiai országgal jó kapcsolatot ápolni. Mint mondta, Magyarország fontos politikai, gazdasági és kereskedelmi partnerként tekint Kirgizisztánra, és büszke azokra a kulturális gyökerekre, amelyek összekötik a két országot.

A magyar államfő gratulált kirgiz kollégájának a demokratizálódási folyamatban vállalt szerepéért.

"Közösködünk"

Beszélt arról is, hogy Budapest további együttműködésre is lehetőségeket lát Biskekkel, így például a két ország közösen segíti egymást, hogy elnyerhessék az ideiglenes biztonsági tanácsi tagságot.

Roza Otunbajeva a két ország hagyományai és kultúrái hasonlóságáról szólt, és kiemelte, hogy Kirgizisztán sokat szeretne tanulni Magyarország elmúlt két évtizedben gyűjtött tapasztalataiból, hiszen országa - mint mondta, a közép-ázsiai régióból egyedüliként - továbbra is a parlamentáris demokrácia keretei között, a civil társadalom erősítésével képzeli el jövőjét.

A kirgiz államfő aláhúzta továbbá, hogy útjára több üzletember is elkísérte, akik például a balatoni turisztikai lehetőségekről is tájékozódnak, a két ország vitorlásszövetségei pedig együttműködési megállapodást kötnek. Kirgizisztán emellett továbbra is számít a magyar határőrök szakmai tanácsaira, illetve igyekszik minél többet tanulni a magyar mezőgazdaság eredményeiből is - fűzte hozzá.

Roza Otunbajeva a nap folyamán találkozik Kövér László házelnökkel és megtekinti a Terror Háza Múzeum kiállítását, keddi hazautazása előtt pedig felkeresi a balatonalmádi kikötőt.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását