2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Sokat fejlődött a távközlés

A magyar távközlési szektor az elmúlt húsz évben óriási fejlődésen meg keresztül, jelenleg 100 lakosra több mint 150 vezetékes és mobil hozzáférés jut - derül ki a Budapesti Corvinus Egyetem E-Business Kutatóközpont tanulmányából.
2011. június 4. szombat 11:08 - HírExtra
Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) Távközlési Tagozat megbízásából készült tanulmány szerint 2008-ban a távközlés adta az információs és kommunikációs technológiai (IKT) szektor árbevételének 25 százalékát, a nemzetgazdaság összes árbevételében pedig 1,7 százalékát tett ki.

A tanulmány rámutat arra is, hogy a bruttó hozzáadott értéket tekintve a távközlés részesedése az IKT szektorban mintegy 40 százalék, nemzetgazdasági szinten 4,2 százalékot tesz ki.
Az elmúlt öt évben 130-150 milliárd forintot ruháztak be a magyar távközlési szektor szolgáltatói, ami az IKT szektor fejlesztéseinek a felét, a nemzetgazdaság összes beruházásának 4 százalékát tette ki.

Az öt legnagyobb távközlési szolgáltató - a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone, a UPC - adó- és járulékbefizetése 2007-ben meghaladta a 180 milliárd forintot, 2008-ban és 2009-ben a 190 milliárd forintot. A befizetett adók mintegy felét az áfa tette ki - mutat rá a tanulmány.

Az öt szolgáltató adóterhe a tavalyi különadó bevezetése miatt 2009-hez képest több mint 45 milliárd forinttal emelkedett, ami a 2009-es teljes adófizetési kötelezettséghez képest 25 százalékos, az áfa nélküli adó összeghez mérten pedig mintegy 50 százalékos adóteher-emelkedést jelent - olvasható a tanulmányban.

A távközlési szolgáltatók az adófizetés mellett jelentős hatósági díjat is fizetnek, ami 2009-ben megközelítette a 20 milliárd forintot. Az összes hatósági díj 70 százalékát a frekvenciadíj teszi ki. Az öt említett szolgáltató által befizetett hatósági díj 2007-hez képest 16 százalékkal, több mint 2,5 milliárd forinttal emelkedett 2009-re.

Az IVSZ honlapján olvasható tanulmány szerint 2010-ben a magyar háztartások több mint 95 százaléka fizetett elő távközlési szolgáltatásra.

A KSH adatai alapján a tanulmány kimutatta, hogy a távközlési szolgáltatások árindexe reálértéken 2000-től folyamatosan csökken, de 2006-tól a távközlési fogyasztói árak nominálisan is évente 3-5 százalékkal mérséklődtek.

A tanulmány készítői hangsúlyozzák: a távközlési szektor előtt álló nagy kihívás a digitális gazdaság és az információs társadalom alapinfrastruktúrájának kiépítése.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását