2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ivóvíz: még mindig jól állunk

Csak a felszín alatti vízkészletek utánpótlása évente kétmilliárd köbméter, ebből az egész Balaton medrét fel lehetne tölteni, és nem csak hogy bőségesen elegendő Magyarország lakosságának, de még többlet is képződik.
2011. május 20. péntek 19:10 - HírExtra
A közlemény idézi Kurdi Viktort, a szövetség elnökét, aki cáfolja, hogy romlana a magyar ivóvíz minősége, hanem a nemzetközi szabályozások szigorodtak. Így bár folyamatosan javul a magyarországi ivóvíz minősége, a drasztikusan szigorodó előírásokkal nehéz lépést tartani.
Az egységes határértékek bevezetése egyébként más tagállamoknak is okozott gondot.

Például Ausztriában a nitrát határértéke korábban 100 milligramm/liter volt, miközben Magyarország mindössze 20 milligrammot engedett a szabály literenként. Az uniós csatlakozás úgy oldotta fel ezt az ellentmondást, hogy a határértéket mindkét országban 50 milligramm/literre változtatták. Ennek ellenére is számos osztrák nagyvárosban volt 60-70 milligramm a literenkénti érték, ezért ott is el kellett végezni a szükséges beruházásokat.

Az arzén határértékével pedig az a gond, hogy Magyarországon - ellentétben számos tengerparti országgal, ahol rendkívül sok kagylót, halat és egyéb tengeri állatot fogyasztanak - nagyon kevés arzén jut a szervezetbe. Ezért nem volt indokolt nálunk ugyanolyan szigorral eljárni, mint a tengerparttal rendelkező országokban. Az EU-ban azonban csak egységesek lehetnek a határértékek, így Magyarországnak el kellett fogadnia az előírásokat. A víz arzéntartalmának csökkentést szolgáló beruházásokat egyébként az EU jelentős arányban támogatja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását