2024. április 24. - György
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kiemelték a kolntári kotróhajót

Sikerült partra vontatni a kolontári halastóba süllyedt kotróhajót, a javítási munkák után csütörtökön megkezdődhet a meder kotrása - közölte Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja.
2011. május 18. szerda 19:15 - HírExtra
A kotróhajó a feltételezések szerint az úgynevezett ballaszttartály hibája miatt süllyedt el szerda reggel a 27 ezer négyzetméteres vízfelületű magántóban. (Az ilyen tartályok víz tárolására szolgálnak, a stabilitás érdekében.)

A külterületek mentesítéséért felelős szakember tájékoztatása szerint a hajó a meghibásodás miatt billent orral a tóba, ahol a meder alján megfeneklett. A víz a hajófülkébe is bejutott, de a motort már szerda délután sikerült beindítani.

A tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa során elöntött halastó medrének a kotrása várhatóan csütörtökön megkezdődhet, a kiépített csővezetéken keresztül a vörösiszapot a tóból szikkasztó medencébe pumpálják majd - mondta Szabó Csaba.

Kitért arra is, hogy a külterületek mentesítése az ütemterveknek megfelelően halad és június végére befejeződhet.

Hozzátette: az elöntött mezőgazdasági területek mentesítésének összesen 8,2 milliárd forintos költségéből a kolontári horgásztó megtisztítása 451 millió forintba kerül.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti X-es iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, mintegy százhúsz ember pedig kórházba került; több száz ház vált lakhatatlanná. Az anyagi károkat több tízmilliárd forintra becsülik.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását