2024. április 16. - Csongor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Az EMFESZ története soha nem volt sem átlagos, sem meglepő fordulatoktól mentes. Az események egymással szemben álló szereplői szilárdan meg vannak győződve saját igazukról, s töretlenül bíznak saját végső győzedelmükben. Most ismét érdekes fordulatot vehet a történet.
2011. április 12. kedd 12:48 - HírExtra
Az elmúlt év nyarán egyszer már előtérbe kerültek az EMFESZ lengyelországi befektetései, hiszen a 16 darab lengyel gázmező megvásárlása kitűnő üzletnek bizonyult az EMFESZ tulajdonos, RosGas AG részére: a gázmezők piaci felértékelődése révén tudta rendezni az EMFESZ tőkehelyzetét Magyarországon.

Több irányból is megerősített piaci információnk szerint azonban most jóval nagyobb lehetőségek is körvonalazódnak Lengyelországban.

Néhány hónapja szenzációként számolt be világsajtó arról, hogy a Lengyelországban hatalmas mennyiségű és méretű, nem hagyományos kitermelhetőségű földgáz készletet tártak fel. A felfedezéseket követően azonnal orosz, kanadai és amerikai befektetők jelentek meg. Az USA-ban és Kanadában nagy tapasztalatokkal és gyakorlattal rendelkeznek az ilyen jellegű készletek kitermelésével kapcsolatosan. (Az USA ezen készletei révén lett ismét a földgáz világpiacának meghatározó szereplője).

Az EMFESZ-hez közeli forrásaink nem tagadták, hogy a cég előrehaladott tárgyalásokat folytat amerikai befektetőkkel az EMFESZ tulajdonában álló gázmezőkkel kapcsolatos jövőbeni együttműködésről. Az üzlet konkrét részleteiről még nem kívántak beszélni, azt azonban megtudhattuk, hogy széles körű, hosszú időre szóló, és jelentős haszonnal kecsegtető együttműködést terveznek a felek.

Forrásaink elmondták, hogy az amerikai partner a kapcsolatfelvétel pillanatában világossá tette, hogy kizárólag a RosGas-t tekinti tárgyalópartnernek, hiszen az EMFESZ sikeres lengyelországi befektetései a RosGas tulajdonosi időszakára tehetőek.

Az amerikai partner egyértelműen leszögezte azt is, hogy az EMFESZ korábbi tulajdonosával Dmitrij Firtassal semmilyen körülmények között nem lenne hajlandó együttműködni. Ennek okaként azt jelölték meg, hogy a korábbi tulajdonos Amerikába és egyes Európai Uniós tagállamokba irányuló – ez ideg tisztázatlan - pénzügyi tranzakciói révén olyan szervezetekhez is juthatott pénz, amelyek miatt az amerikai hatóságok jelenleg is nyomozást folytatnak.

Az „amerikai kapcsolat” akár új fejezetet is nyithat az EMFESZ életében. Nem tudni, hogy a múlt ügyeit mennyiben lesz képes befolyásolni, de a jövő szempontjából meghatározó lehet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását