2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Csütörtöktől játsszák A király beszédét

Lehet-e Anglia királya egy olyan férfi, aki beszédhibája miatt képtelen nagy ívű szózatokat intézni a népéhez? - a többi közt erről szól A király beszéde című történelmi dráma, amelyet 12 kategóriában jelöltek Oscar-díjra.
2011. február 2. szerda 13:37 - HírExtra
A 15 millió dollárból forgatott film kasszasikernek ígérkezik. A hírek szerint az Egyesült Államokban már a múlt hét pénteki premier előtt 59 millió dollár bevételt hozott. Készül egy vágott verzió is a filmből annak érdekében, hogy az Államokban ne kelljen korhatárhoz kötni a megtekintését.

A második világháború előestéjén játszódó A király beszéde VI. György trónra kerülésének kulisszatitkaiba avatja be a nézőket - jótékony homályba borítva az udvar politikai balfogásait. V. György élete végén idősebbik fiára hagyományozza a trónt, bár jól tudja, hogy Edvárd életvitele, gyanús nőügyei - például hogy egy kétszeresen elvált asszonnyal folytat viszonyt - nem erősítik az uralkodócsalád tekintélyét.

Sokkal rátermettebb lenne Albert (Colin Firth), de az öcs szörnyű dadogása miatt retteg a nyilvános szereplésektől. Hogy enyhítsenek szenvedésein, Albert felesége (Helena Bonham Carter) felkeres egy beszédtanárt, az ausztrál gyarmatokról származó, kissé szabadszájú Lionel Logue-t (Geoffrey Rush). York hercege Mr. Johnson néven elkezdi a terápiát, de hamar kiderül, a dadogásnak sokkal inkább lelki, semmint fizikai okai vannak. Magánéletéről, lelki traumáiról azonban az udvari erkölcsökhöz híven nem beszélhet.

Firth megkapta a legjobb férfi alakításért járó Golden Globe-t, Erzsébet királynőként Helena Bonham Carter pedig szintén kiérdemelte, hogy a legjobb női mellékszereplőként jelöljék a filmvilág legismertebb elismerésére.

A film sikerét azt sem árnyékolta be, hogy rögtön bemutatója után kritikusai VI. György alakja és az ábrázolt politikai légkör történelmi hitelességét kezdték feszegetni. Többen kritizálták, hogy A király beszéde hallgat a trónról lemondó VII. Edvárd nácibarát magatartásáról, vagy például nagyobb hangsúlyt fektet VI. György és Winston Churchill barátságára, mint ahogy az a valóságban történt.

Egyik bírálója pedig egyenesen azt is kétségbe vonta, hogy valóban annyira dadogott volna a király, mint ahogy a filmben bemutatják. Történészek szerint az sem állja meg a helyét, hogy a film csúcspontjául szolgáló beszédet üdvrivalgó tömeg hallgatta volna a Buckingham Palota előtt.

A bírálatok ellenére az alkotók jó szándékát vagy a film dramaturgiai megoldásainak szükségességét senki sem kérdőjelezte meg, sőt a mozi hatására nagyapja történetéből könyvet író Mark Logue egy interjúban arról is beszámolt, hogy a stáb kilenc héttel a forgatás előtt megkapta Lionel Logue naplóját, amiben például a kezelés részleteiről számol be.

Ez alapján a forgatókönyvíró, David Seidler és a rendező átdolgozta a kérdéses részeket, sőt konkrét idézeteket is átvettek. A könyv, amely szintén A király beszéde címet viseli, a napokban jelent meg magyarul a Gabó Kiadónál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását