2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Sokan, sokszor, sok helyen elmondták már, hogy a MOB támogatási rendszere rossz. Rendben van ez így, hogy a kajak-kenu százhatvanhatszor (!) több pénzt kap, mint például a hazánkban is népszerű szabadidősportnak számító snowboard?
2011. január 26. szerda 14:17 - Gedei Szilárd
Miért nincsenek sokan kibékülve a rendszerrel? A kritikusok szerint a rendszer túlságosan a sportágak eredményességére összpontosít, kialakítva ezzel egy, a sportágak közötti óriási szakadékot. Mert hogy vergődjön ki egy sportág az ördögi körből - akkor kap számottevő támogatást, ha előtte komoly eredményeket mutat fel, de hogy várhatnánk el azoktól a sportágaktól eredményeket, ha nem kapnak megfelelő támogatást az államtól...

Százmilliók a lista elején

A jelenlegi rendszer azonban komoly és már-már tudomyányos alapokon áll. A sportágak versenyzői által elért eredmények alapján kiszámolt pontrendszer és az abból eredeztetett összegek azonban a végére mégis rendre óriási aránytalanságokat engednek láttatni.

A lista élén a versenyzői által az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki aranyakat rendre szép mennyiségben szállító kajak-kenu áll 332 millió forintos támogatással. De az úszók és a vívók sem panaszkodhatnak a 240, illetve a 176 milliós, 2011-es támogatási összeggel.

A csapatsportok közül az első helyen természetesen a vízilabda áll 190 milliós támogatással, majd a kézilabda (95 millió) és a kosárlabda valamint a jégkorong következik (10-10 millió).

A "megtűrt" sportágak sorát szaporítja a golf, a rögbi és a gyeplabda, valamint a téli sportok közül a snowboard, a szánkó és a curling is (2 millió)

Kétmilliók a lista végén


"A hetes rögbi nemrég került be az olimpiai programba, egyértelmű, hogy nekünk is ezt a szakágat kell fejlesztenünk ebből a pénzből" - mondta a HírExtrának a Magyar Rögbi Szövetség főtitkára, Bőhm Balázs. "Ez az összeg körülbelül egy edző éves költségeit fedezi, persze mi már annak is örülünk, hogy a MOB által támogatott sportágak családjába tartozhatunk" - tette hozzá a magyar viszonylatban az elmúlt évek egyik legnagyobb fejlődését felmutató sportág illetékese.

Első ránézésre meglepőnek tűnhet a korcsolya hetvenmilliós támogatása (ennyit kap például az ökölvívás is), azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a jeges sportág esetében ez az összeg több szakág között oszlik meg - a műkorcsolya és jégtánc, a gyorskorcsolya, a szinkronkorcsolya és a már-már magyar sikersportággá váló rövidpályás gyorskorcsolya is a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség égisze alatt működik.

Kevés vagy még kevesebb?


A 2011-es támogatási tábla még egy tévhitet oszlatott el talán végleg - egy önmagát lovas nemzetként vizionáló ország lovagló szövetsége hétmilliós támogatásával a sereghajtók között van a listán. Lázár Vilmosék pont annyit kapnak, mint a fiatalok körében elképesztő népszerűségnek örvendő BMX...

"Na igen, ez a hétmillió forint nem tűnik túl nagy összegnek. Sőt inkább kevésnek mondanám. A szövetségünk százötven milliós éves költségvetéssel működik, a MOB pénze, illetve a többi normatív támogatás ennek csak a töredékét teszi ki. Azonban így is nehézségeket okoz a nyolc szakágunk között elosztani a működéshez szükséges pénzt" - mondta megkeresésünkre a Magyar Lovas Szövetség elnöke. Lázár Vilmos azt is hozzátette, tisztában vannak azzal, az egész sportéletre jellemző a pénztelenség, így manapság ennek a hétmilliónak is örülni kell.



Kiszámolják mennyi az annyi

Persze a BMX-esek sem dúskálnak azonban ezzel a hétmillióval a jóban. Mint a szövetségtől megtudtuk, az összeget főként nemzetközi versenyeken való részvételre költik, hiszen az olimpia közeledtével náluk is létfontosságú a minél több ranglista pont begyűjtése a versenyzők számára.

Még érdekesebb azonban a helyzet az országúti és a pálya szakágakat magában foglaló kerékpársportban. Törzsök Zsolt, a szervezet elnöke hangsúlyozta portálunknak, a lényegében amatőrnek számító sportágban az odaítélt 10 millió forintnak is örülni kell.

"Nem kényeztettek azonban el minket a döntéshozók" - utalt Törzsök a kevés pénz elosztásának nehézségeire. "Lehetne rosszabb is, de összességében már az is pozitív, hogy ennyit kapunk" - tette hozzá a Magyar Kerékpáros Szakági Szövetség vezetője.

Ugyanakkor az eredményességből eredeztetett számokkal dolgozó rendszer kétségtelen előnye a lobbimentesség - mondják sokan. Legalábbis ezekből a számokból egyértelműen kiderül, hogy a Fidesz-közeli sportági szakszövetségi vezetők sem tudnak pluszpénzeket kicsikarni sajátjaik számára.

Hiába ül például Győr fideszes polgármestere a MOB elnöki székében Borkai Zsolt személyében, a torna sem kapott feltűnően nagy összegű támogatást - bár az igaz, hogy e sportág esetében növekedett legnagyobb arányban tavalyhoz képest a MOB által biztosított összeg (32 és fél millió után 2011-ben már 47 milliót kap a torna).

Egyszerűsítés?


A végére pedig egy kis játék a számokkal: ha a rendelkezésre álló összeget mindenféle eredményességi számolgatás nélkül, testvériesen osztották volna szét a támogatási rendszerbe egyáltalán bekerült negyvenkét sportág között, akkor mindegyik több mint 46 millió forinttal lett volna gazdagabb.

A negyvenkettőből huszonkilenc sportág örült volna ennek a megoldásnak, és csak tizenhárom könyvelhetett volna el "veszteséget" - az éllovas kajak-kenu például több mint 280 milliós mínuszt.

Persze az is igaz, hogy nyugodtan jelentkezhet, aki ennél a mostani rendszernél igazságosabbat és jobbat tud mondani.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását