2024. április 24. - György
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

8,69 milliárd forint - mire elég?

Az idei esztendőben legalább 8,69 milliárd forintból gazdálkodhat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), de ez a keret remélhetőleg nőni fog - mondta el kedden Budapesten az NKA Bizottságának elnöke.
2011. január 25. kedd 18:51 - HírExtra
Jankovics Marcell emlékeztetett arra, hogy az idei összeg nem jelent számottevő növekedést az előző évekhez képest. Mint hozzátette azonban, a 8,69 milliárd forint egyelőre csak becslés, mert az NKA bevételét az ötöslottó játékadójának 90 százaléka adja, így a lottózási kedv esetleges növekedése a kultúrára jutó forrásokat is megemelheti.

Az NKA működésére 907 millió forintot szánnak, míg a könyvkultúra támogatását szolgáló Márai-programra 1 milliárdot.A frissen induló, nagyszabású projekt finanszírozása azonban részben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ideiglenes hozzájárulásával történik, így a szabad pályázati keretbe 7,2 milliárd forint jut.

Az 1,8 milliárdos miniszteri keret mellett a szakmai kollégiumok 5,4 milliárd forinttal gazdálkodhatnak 2011-ben. Idén jelentősen, 70 millióval növekszik a Népművészeti Kollégium támogatása, de az Építőművészeti Kollégium is a tavalyinál 40 millióval nagyobb keretből írhat ki pályázatokat. Nő az Iparművészeti és Múzeumi Kollégiumok költségvetése is, elsősorban abból a célból, hogy a közgyűjtemények anyagának digitalizálása az eddiginél gyorsabban és hatékonyabban folytatódhasson.

Az átcsoportosítások fő vesztese a Felemelő XIX. század programsorozat, melyre a tervezettnél 50 százalékkal kevesebb pénz, 100 millió forint jut 2011-ben.

Jankovics Marcell kiemelte: két friss törvénymódosításnak köszönhetően a Nemzeti Kulturális Alap év végi maradványait ezentúl nem vonhatja el a költségvetés, a hosszabb projektek év végén átnyúló része pedig már nem a következő esztendő költségvetését fogja terhelni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását