2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Tizenhárom plusz egy kérdés Matolcsyékhoz

Ugyan jelenleg is tart egy a nyerőgépbiznisz visszásságait öt évre visszamenőleg firtató vizsgálat, egy a függők érdekeit szem előtt tartó civil szervezet most kemény kérdéseket intéz Matolcsy György minisztériumához.
2011. január 21. péntek 11:55 - HírExtra
Örül a Fidesz-KDNP kormány a nyerőgépek üzletágát átvilágító vizsgálatnak a játékfüggők érdekeit szem előtt tartó Szerencsejátékosok Országos Érdekvédelmi Közhasznú Egyesülete, az egyesületnél most mégis úgy döntöttek, összegyűjtik és tolmácsolják aggályaikat a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium illetékesei felé.

Vizsgálat van. Most már valódi kérdések is

Mint arról korábban a HírExtra is beszámolt, Matolcsy azután rendelt el vizsgálatot a Szerencsejáték Felügyeletnél, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál és a Mérésügyi Hatóságnál, hogy még tavaly novemberben Lázár János fideszes frakcióvezető a parlamentben rákérdezett a nyerőgépbiznisz szabályozatlanságából fakadó visszásságokra.



"Üdvözöljük és fontos lépésnek tartjuk, hogy a kormány megvizsgálja azokat az állapotokat, amelyek 1991 és 2010 között történtek, különös tekintettel a pénznyerő automaták üzemeltetése után származó bevételek, az adók és a játékosok jogainak érvényesülése (játékosok megtévesztése) szempontjából. Álláspontunk szerint azonban a vizsgálatot 1991-ig visszamenőleg kellene lefolytatni. Bízunk abban, hogy a vizsgálat során kiderül, az állam milyen nagyságú adóbevételtől eshetett el, illetve a játékosok százezrei milyen szabálytalanságok és megtévesztések áldozatai lettek a két évtized folyamán" - áll a civil szervezet közleményében.

Mit kellene tennie az államnak?

Nagy kérdés, hogy mit kellene a kormánynak valóban megvizsgálnia, ha meg akarja találni a sokak szerint a rendszerváltás óta nem megfelelően szabályzott üzletág az államnak is óriási károkat okozó felelőseit.

Az egyesület szerint mindenekelőtt az alábbi tizenhárom plusz egy pontot kellene figyelembe venni a Matolcsy György által dirigált minisztériumnak egy valódi vizsgálat során.

Az üzletág visszásságait és szabálytalanságait firtató kérdések és észrevételek alább. A HírExtra szerint azonban az a legnagyobb kérdés, egyáltalán szóba állnak-e az Abházi József nevéhez köthető egyesülettel a minisztériumnál, s ha igen, a komoly következmények tükrében el mernek-e indulni egy valódi vizsgálat során a civilek kérdéseik mentén.

13 + 1 kérdés Matolcsy György minisztériumához
1. Milyen szempontok érvényesültek az 1991-ben elfogadott Szerencsejáték Törvény és az ehhez tartozó miniszteri rendeletek módosításainál (az állam és a játékosok érdekeit szem előtt tartva)?

2. Milyen szempontok alapján engedélyezte több tízezer pénznyerő automata forgalomba helyezését a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH), illetve hogyan (nem) valósult meg a játékosok fogyasztóvédelmi joga?

3. Milyen kötelezettségeket írt elő az MKHE a gyártó cégeknek és az üzemeltetőknek, hogy a tiszta játék, a költségvetésnek járó adóbevétel ne legyen manipulálható mintegy 100 ezer pénznyerő automatánál éveken át? Vizsgálták-e az összes pénznyerő automatát?

4. A Szerencsejáték Felügyelet és az MKHE milyen ellenőrzési folyamatot biztosított a szerencsejáték tisztasága érdekében 1991-től 2010-ig? Készítettek-e beszámolót az általuk feltárt esetekről, az ellenőrzések gyakoriságáról? Fellelhetők-e az éves jelentések, illetve az előbb említettek dokumentációi napjainkban?

5. A még néhány évvel ezelőtti adat szerinti 30 ezer pénznyerő automata számlálójában lévő adatok üzemeltetők által bevallott valóságát kik ellenőrizték 1991 és 2008 között, illetve 2008-tól, amikor tudomást szereztek a szakhatóságok a manipulációs lehetőségekről?

6. Az üzemeltetők oldaláról állítják, hogy az ágazat 60 ezer egyénnek biztosít megélhetést. A különböző szakhatóságok miért nem vizsgálták meg ennek az állításnak a valóságtartalmát?

7. Miért nem vizsgálják meg a pénznyerő automaták valóságos adatforgalmát annak a kiderítése érdekében, hogy éveken át valójában mennyi adóbevételtől eshetett el a Magyar Köztársaság költségvetése?

8. A vizsgálat objektívítása csak a játékprogramok, az IEK (fekete doboz) minden egyes játékgépből való kiszerelése, sérülésének ellenőrzése, az ebben tárolt adatok havi kiolvasása, valamint három másik elektro-mechanikus számláló ellenőrzése után várható. Miért nem világítanak rá ezzel a manipulációkra?

9. A Szerencsejátékosok Országos Érdekvédelmi Közhasznú Egyesülete által a  pénzügyminisztériumnak, valamint a Szerencsejáték Felügyeletnek 2008-tól több esetben benyújtott javaslatai miért kerülték el a szakemberek figyelmét?

10. Mi akadályozta meg abban a parlamentet, illetve a parlamenti képviselőket, hogy társaik által két esetben is benyújtott, az üzletágban fennálló káoszt megszüntetni célzó módosító javaslataiat támogassák?

11. Milyen sorsa jutottak a szerencsejátékosok által benyújtott panaszok? Hogyan vizsgálták ki a jelzett észrevételeket? Az illetékes szervek milyen intézkedéseket foganatosítottak a játékosok érdekében?

12. A vizsgálat után választ kell kapni, hogy 1991-től a Szerencsejáték Felügyelet, és az MKHE által feltárt és kivizsgált szabálytalanságok, rendőrségi feljelentések milyen büntetőjogi szankciókat vontak maguk után? Mit tett a Pénzügyminisztérium, a Szerencsejáték Felügyelet és az MKEH a fent említett panaszok elkerüléséért, a tiszta adó és a tiszta játék megvalósulásáért?

13. Csak akkor tudnak a szakhatóságok hiteles, objektív, valóságos tényekre alapozott vizsgálatot végezni, ha az egyesületünk által felsorolt javaslatainkat a vizsgálat során figyelembe veszik (figyelembe veszik-e?).

+1. A vizsgálatnak mindenképpen példaértékűnek kell lennie, mivel nemcsak a milliárdos adóbevétel kiesésének felderítése a cél, hanem több százezer egyén megkárosítása is megköveteli ezt. A Magyar Köztársaság kormányának mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy felderítse és kiderítse, vajon éveken át mi történt ezen a területen, kik azok csoportok, akik nemcsak az államot sarcolták meg, hanem emberek százezreit is tönkretették...

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását