2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kell az olasz! Capito?

Mekkora szókincsre van szükség az Olaszországban való letelepedéshez? Ezt kérdezik az Itáliában élő és dolgozó EU-n kívüli bevándorlók, akiknek februártól nyelvvizsgát kell tenni a tartózkodási engedély megszerzéséhez.
2011. január 1. szombat 16:33 - HírExtra
Éttermet vagy virágüzletet akkor nyithat valaki Olaszországban, ha különbséget tud tenni egy porszívó- és egy díványreklám között, olaszul tud születésnapi köszöntést írni és el tudja magyarázni, merre kell menni Rómában az Angyalvártól mondjuk a Colosseumig.

Ezek a feladatok szerepelnek abban a nyelvi tesztben, amelyhez a meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyt kötötték. Az intézkedést decemberben vezették be, a nyelvvizsgára való online jelentkezés már megkezdődött, februárban indul a tesztelés.

Aki már öt éve állandó lakhellyel és munkával rendelkezik, ezen kívül adót is fizet, hosszabb időre érvényes tartózkodást kaphat. Ehhez azonban bizonyítani kell, hogy beszéli és érti az olasz nyelvet. - Ne essenek pánikba, a teszt egyszerű, és aki elsőre nem megy át rajta, újra megpróbálhatja - nyugtatta a bevándorlókat az olasz belügyminiszter. Az érintettek azonban attól tartanak, hogy a szóbeliből és írásbeliből, valamint fordításból álló nyelvi felmérés szelektálni fogja őket.

Az olasz sajtóban megjelent mintateszt nehéznek tűnik annak a kínai étteremtulajdonosnak vagy pakisztáni zöldségesnek, aki alig ismeri a nyelvet, hiába dolgozik évek óta Itáliában. A nyelvvizsgára önerőből készülnek, az állam nem segít a felkészülésben, a nyelviskolák viszont felvirágoztak. A teszt alól felmentést kapnak az olasz családoknál dolgozó beteggondozók és a külföldi tudósítók is.

A római belügyminisztérium úgy számolja, hogy 340 ezer bevándorló kérhetne nyelvvizsgához kötött tartózkodási engedélyt. A Censis társadalomkutató intézet decemberi felmérése azt állítja, hogy az Olaszországban élő ötmillió külföldinek 8,9 százaléka kiválóan beszél olaszul. 33,1 százalék jó szinten ismeri az olaszt, 43 százalék megérteti magát, 15 százalék pedig egyáltalán nem tud olaszul.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását