2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ellenőrzik a rendőrök családjait is?

A rendőrök hozzátartozóit is ellenőrzik a jövőben, nyilatkozniuk kell, hogy ehhez hozzájárulnak-e. A kifogástalan életvitel ellenőrzését is magába foglaló törvény január 1-től lép hatályba.
2010. december 23. csütörtök 13:04 - HírExtra
A közlönyben szerdán megjelent kérdőívben - amelyet minden rendvédelmi dolgozóval kitöltetnek - rákérdeznek a jelentkező és hozzátartozói személyes adataira, a rokoni kapcsolatra, de még az "együttélés kezdetére" is. Továbbá a jelentkezőnek közölnie kell előző munkahelyeit 5 évre visszamenőleg, jelenlegi gazdasági érdekeltségeit és vagyoni adatait. Utóbbival kapcsolatban azt tudakolják, hogy egy évre visszamenőleg mennyi fizetést kapott, hány ingatlana van, milyen, 300 ezer forintot meghaladó ingóságai, van-e kölcsöne, tartozása, illetve annak mennyi az összege.

A kérdőívben továbbá a jelentkező szabadidős szokásaira is kiváncsiak: mi a hobbija, hova jár szórakozni, mikor és hányszor hetente.

A kormány az ellenőrzésre a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata bázisán létrejövő Nemzeti Védelmi Szolgálatot (NVSZ) jelölte ki. Ez a hatóság végzi a kifogástalan életvitel ellenőrzését, a megbízhatósági vizsgálatot, valamint a kormányrendeletben meghatározott bűncselekmények felderítését. Az NVSZ továbbá kijelölt nemzeti tagként részt vesz az Európai Unió Korrupcióellenes Kapcsolattartói Hálózatának munkájában, ellátja a hálózat tevékenységével kapcsolatos feladatokat.

A rendeletben rögzítettek szerint az NVSZ felderítést folytathat többi között a védett állomány tagja által elkövetett hivatali bűncselekmény, vesztegetés, visszaélés személyes adattal, bűnpártolás, közokirat-hamisítás, zsarolás szolgálati helyen, vagy hivatali tevékenységgel összefüggésben elkövetett más bűncselekményekkel kapcsolatban, ha e bűncselekmények felderítése nem tartozik más szerv hatáskörébe.

A hivatal nyomozhat katonai bűncselekmények felderítésében is, kivéve a szökést, a zendülést és a harckészültség veszélyeztetését.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai kifogástalan életvitelének ellenőrzését is az NVSZ végzi. A hivatásos állományba jelentkező munkavállalóknak és hozzátartozóiknak nyilatkozniuk kell, hogy hozzájárulnak-e az ellenőrzésükhöz.

A kifogástalan életvitel ellenőrzését az elrendelésétől számított 30 napon belül be kell fejezni. A határidőt az elrendelő indokolt esetben egy alkalommal 30 nappal meghosszabbíthatja.
Mint írták: a vizsgálat módja nem járhat a vizsgálat alá vont ember megalázásával, becsületének, jó hírnevének sérelmével, testi épségének veszélyeztetésével.

A rendelkezés január 1-én lép hatályba - olvasható a közlönyben.

A hét elején megjelent sajtóhírek szerint a több száz fővel alakuló NVSZ létrejöttével a jövőben a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, a pénzügyőrség, a tűzoltóság, a polgári védelem, a polgári titkosszolgálatok hivatásosai, az idegenrendészeti és menekültügyi hatóság, az adóhatóság kormánytisztviselői, köztisztviselői, közalkalmazottai bármikor megbízhatósági vizsgálatnak vethetők alá. Évente és személyenként három alkalommal indulhat vizsgálat mindenki ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását