2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

"Meglepő" hír a KDNP-től

Ismét Semjén Zsoltot választotta meg a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnökévé a párt országos választmánya szombaton a fővárosban.
2010. december 18. szombat 15:39 - HírExtra
Semjén Zsoltot a párt élére a leadott 223 szavazatból 209 igennel választották meg. Más személyre a választmány helyszínén sem érkezett jelölés.

A régi-új elnök a választmány ülése után tartott sajtótájékoztatón elmondta: a választmány hitet tett a Fidesz-KDNP szövetség mellett. Orbán Viktor - mint azt a KDNP elnöke elmondta - megerősítette, hogy kiemelten számít a kereszténydemokratákra a kormány és a szövetség munkájában egyaránt.

Semjén Zsolt elmondta, hogy az alkotmányban rögzítik a Szent Koronára, a kereszténységre, az Istenre való utalás mellett a KDNP kérésének megfelelően, hogy azt az összeget, amit a családok a gyermekek nevelésére fordítanak, az állam el nem veheti.

Kérdésre válaszolva hozzátette: a KDNP legmarkánsabb programpontjai megvalósultak kormányon. Semjén Zsolt felidézte, hogy négy évvel ezelőtt meghirdette, a terheket nem szabad az emberekre hárítani, hanem fizessenek a bankok és a multinacionális cégek.

"Mi mindig azt mondtuk, hogy a határon túli magyaroknak állampolgárságot kell adni (...) s most a határon túli magyaroknak meg van az állampolgárságuk" - fogalmazott. Megjegyezte: nem a KDNP változott, az 1990-es program szinte ma is szó szerint vállalható. A Fidesz vált egy szabadelvű pártból "kereszténydemokrata ihletettségű" párttá.

Kitért arra is, hogy a helyi szinten esetlegesen megjelenő Fidesz-KDNP feszültségek kezelésére megállapodtak egy egyeztető bizottság létrehozásáról is.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a nemzet jövőjéért érzett és vállalt felelősséget és a folytonosságot hangsúlyozta. Fontosnak tartotta a kereszténydemokrata alapelvek érvényesítését a politikában és a szövetségi rendszer egészében is.

A párt alelnökévé választották meg Harrach Pétert, Bagdy Gábort, Kalmár Ferencet, Simicskó Istvánt és Surján Lászlót. Két új fiatal is alelnöke lesz a jövőben a KDNP-nek: Rétvári Bence és Seszták Miklós.

Semjén Zsolt értékelése szerint a névsor önmagáért beszél, és világosan megmutatja azt a politikai irányvonalat, amelyet képviseltek, és a jövőben képviselni fognak.

Nem kapott az alelnökké választáshoz elegendő szavazatot ugyanakkor Szalma Botond, a KDNP fővárosi elnöke, akiről korábban megjelentek olyan sajtóinformációk, hogy akár a pártelnökségért is ringbe szállna, és a kettős párttagság ellen van.
A választmány elnöke továbbra is Latorcai János lesz.
Semjén Zsolt ismét megerősítette, hogy a kettős tagság tény, ezen nem kívánnak változtatni a jövőben sem.

Kereszténydemokrata források azt mondták, hogy "szövetségi hangulatú" volt a választmány ülése, Orbán Viktor miniszterelnök vastapsot kapott.

Semjén Zsolt beszédében pedig egyértelművé tette, hogy az elkövetkező időben komoly hangsúlyt kell fektetni a pártépítésre, s vannak az országnak olyan pontjai, ahol tovább kell erősödnie a KDNP-nek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását