2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Egy fehérje okozza a Alzheimer-kórt?

Az Alzheimer-kór kialakulásának hátterében az állhat, hogy az agy lassabban távolítja el a káros béta-amiloid fehérjét - közölték amerikai kutatók csütörtökön a Science tudományos magazinban.
2010. december 10. péntek 18:46 - HírExtra
A tanulmány eredménye segít megmagyarázni, miért halmozódnak fel béta-amiloid fehérjeplakkok az Alzheimer-kóros emberek agyában.

Mint Randall Bateman, a St. Louis-i Washington Egyetem munkatársa, a kutatás egyik résztvevője emlékeztetett rá, a betegséggel érintett emberek agyában a kóros fehérjéből 100-szor vagy akár 1000-szer több van, mint az egészséges emberekében. Béta-amiloidot normális esetben is termel az agy, ezért a kutatók azt vizsgálták, miként halmozódik fel egyeseknél, míg másoknál nem. Ehhez 12 Alzheimer-kóros és 12 egészséges embernél nézték meg, hogy milyen ütemben termelődik agyukban a fehérje, és milyen ütemben szabadul meg tőle szervezetük.

Kiderült, hogy mindkét csoportban ugyanolyan ütemben termelődött a béta-amiloid, ám az Alzheimer-kóros páciensek agya 30 százalékkal lassabban szabadult meg tőle.

A kutatók számítása szerint ez azt jelentheti, hogy a fehérje felhalmozódása tíz évvel korábban megkezdődhet, mint ahogyan az első tünetek megjelennek. Úgy vélik, hogy ezen az időtartamon belül egyensúlyba lehetne hozni az agyban a termelődő és távozó fehérje mennyiségét, ezáltal megelőzhetővé válna a kór kialakulása.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását