2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nem lesz BKV-sztrájk karácsonykor

Zajlik az egyeztetés a BKV szakszervezetei között az esetleges sztrájkról, amit a vállalat dolgozói elmaradt béreik miatt helyeztek kilátásba. Gulyás Attila, a VTDSZSZ elnöke a HírExtrának elárulta, nem lesz sztrájk karácsonykor.
2010. november 26. péntek 12:42 - Gedei Szilárd
Nincs pénz a BKV-nél, csak ígéret. A dolgozók bérmegtakarítás címszóval beígért pénzüket követelik, a vállalat azonban hiába várja az államtól a támogatást. Mit tehetnek ebben a helyzetben a szakszervezetek, netán már az esetleges munkabeszüntetést szervezik?

Nincs sztrájkhelyzet
"Addig, amíg a cég vezetése hivatalosan nem tájékoztat minket arról, hogy nem tudnak fizetni, addig nem szabad a munkavállalókat azzal riogatni, hogy nem kapnak bért. Jelenleg nincs sztrájkhelyzet" mondta Nemes Gábor, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, a BKV Liga Munkástanács Szövetség és a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeteinek Szövetsége nevében.
Éppen a Metró Közlekekedési Dolgozók Szakszervezetének küldöttértekezlete zajlik (november 26., péntek délelőtt tizenegy óra – a szerk.). Arra jutottunk, hogy elkezdjük a dolgozók körében felmérni, ha december nyolcadikai fizetésnapig nem valósul meg a bérmegtakarítás kifizetése, akkor meddig hajlandóak várni az emeberek. Mit hajlandóak vállalni és milyen nyomásgyakorló eszközzel élnének adott esetben.

Ez a felmérés december nyolcadikáig biztosan elkészül, akkor tudunk döntést hozni. Ha például azt mondják az emberek, hogy egy adott időpontig hajlandóak várni, és addig nem kapjuk meg a pénzt, akkor jöhet a sztájk vagy a demonstráció.

Most ott tartunk, hogy az összes szakszervezettel egyeztetünk, ők hogyan gondolkodnak a kérdésekről.

Magával a vállalattal is tárgyalnak?

Hétfőn Bolla Tibor, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettes akkor elismerte, hogy az általunk követelt pénz jár, de egyszerűen nem tudják kifizetni, mert nem érkezett meg az állami támogatás.

Harmincadikán szintén tárgyalni fogunk többek között a vezérigazgató-helyettessel. Ettől függetlenül naponta érdeklődünk a menedzsmentnél, nem várunk egy percet sem. Naponta többször érdeklődünk, szinte óráról-órára figyeljük a fejleményeket.

Mintha a kialakult helyzet meglepetésként érte volna a szakszervezeteket és a cég vezetését is.

Gyakorlatilag meglepetés is. Ezt a tizenhét és fél milliárd forintos kifizetést ugyanis függetlenül attól, hogy ezt már a Bajnai-kormány is szerződésben vállalta az Orbán-kormány is többször ígérte. Ezek szerint azonban ez csak ígéret volt, semmi több.

Meglepődtünk, mert úgy gondoltuk, ha többször is mondják, hogy ki lesz fizetve, akkor nem várunk hiába...

A hírek szerint ráadásul nem csak a dolgozók juttatására lenne nagy szükség.

Így van, a béren kívül is komoly problémákkal küszködünk. Az alakatrészellátás, az anyagbeszerzés is gondot jelenthet, ha nem érkezik meg záros határidőn belül a pénz. A műszaki állapotok is romlanak amiatt, mert egyszerűen nincs pénz. Lassan a szükséges dolgokat sem tudja beszerezni a vállalat.

Erre is csak ígéreteket kapnak?

Egy csapásra megoldaná a gondokat, ha az ígért tizenhét és fél milliárd átjönne. Ebből a bérmegállapodásnak megfelelően lehetne kifizetni a dolgozókat, és föllélegezhetne a vállalat a műszaki fenntarthatóság tekintetében is.

Ha nem születik egyezség a cég és a szakszervezetek között, akkor jön a sztrájk? A hírek szerint akár karácsonykor is leállhat a teljes fővárosi tömegközlekedés.

Nem mondanék konkrét időpontot. Lehet olyan döntés, hogy még karácsony előtt, de úgy is gondolkodhatnak az emberek, hogy utána lépnek sztrájkba.

Karácsonykor?


Azt nem hinném, hogy pont karácsonykor akarnak sztrájkolni, mert azért a fennálló körülményekhez képest normálisan gondolkodnak a kollégák.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

lehet más a kannás bor
2010. november 26. 12:48
Pedig azt kéne, az egész ünnepeket alatt sztrájkolni, hogy komolyan vegye végre az állam a szétrohadó békávét is. Úgyis a sztrájkok és a tüntetések ideje jön...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását