2024. április 24. - György
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Mucsi Zoltánnal, a Bárka Színház színészével beszélgettünk a „Nehéz” című darab új főszerepéről, valamint a már legendássá vált filmjeiről.
2010. november 21. vasárnap 17:47 - Győry S. József
Legújabb szerepe a Nehéz című darab, melynek a főszereplőjét alakítja. A darab illúziórombolásról szól?

Szerintem nem. Több sors létezik, ez a darab a lecsúszás történetét mutatja be. A történet szerint egy vidéki gyerek tele görcsökkel felkerül a fővárosba, ahol egyre inkább növekednek benne a negatív érzelmek. Felnőttként egyetemi tanár lesz belőle, de a görcsöktől nem tud megszabadulni és az alkoholhoz nyúl, ami egyre inkább a hatalmába keríti. Persze a munkahelye és a családja sínyli meg mindezt, a főszereplő teljesen tönkremegy. Egy felvonáson keresztül az ő szemszögéből láthatjuk a történetet, a másodikban azok a pillanatok elevenednek fel, ahol rosszra fordult a sorsa.

Tragédiát vagy komédiát láthat az a néző, aki megtekinti a darabot?

Szándékunk szerint egy tragikomédiát, hiszen minden tragédia hordoz komikumot, illetve nagyon sok komikus helyzet végződik tragédiával. A szövegben is jelen vannak ezek a lehetőségek és a próbák alkalmával azon dolgoztam, hogy minél többet megvalósítsak belőlük.

Az ősbemutató október 22-én volt a Bárka Színhában. Milyen visszajelzéseket kapott?

A bemutató napja arról szól, hogy a színész egy kitűzött feladatrész végéhez ért. Ez ilyenkor lelkileg egy kiürült állapot. Érdekes módon most nem követtem figyelemmel olyan fokozottan a kritikákat, mint általában tenni szoktam. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy tudjuk, hol tartunk a darabban és szerintem elég jó úton járunk. Akikkel beszéltem a darabbal kapcsolatban, azoktól túlnyomórészt pozitív visszajelzéseket kaptam.

Elsősorban kiknek ajánlja a Nehéz című darabot?


Olyan embereknek, akik érdekesnek tartanak egy emberi sorsot és önmagában nem csak könnyed szórakozásra vágynak. A darabnak számtalan olyan pillanata van, ami bármelyikünkkel megtörtént vagy megtörténhet az életünk során. Létezik olyan helyzet, amikor nagyon kevesen múlik, hogy merre billen egy emberi sors. Akiket mindez érdekel, azok jöjjenek, nekik ajánlom. Szerintem ez egy jó előadás.

A közönség a színházon kívül leginkább a filmjeiből ismerheti, a „Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten” pentalógiából, melyekben Kapát alakította. Mit jelent Önnek ez a karakter?


Ezekről a filmekről inkább párosan lehet beszélni, hiszen a Kapa-Pete páros közül az egyik a világot nyugalommal szemlélő piknikus alkat, a másik ezzel ellentétben a világot nagyon nehezen elviselő ember. A filmek ennek a párosnak a csetlését-botlását mutatja be.

A Jancsó Miklós által rendezett filmekben mennyire játszott szerepet a rögtönzés?

Váltakozó, hiszen nem egy filmről van szó. A “Lámpás” forgatókönyvének olvasata során úgy tűnt, hogy egy plusz mondat sem fog bekerülni, de a beszélgetések-próbák során kiderült, hogy van lehetőség a szájra igazításra, így bekerültek saját mondatok. Ettől függetlenül az elhangzott mondatok kilencven-kilencvenöt százaléka előre megírt, még akkor is, ha nem feltétlenül a forgatókönyvben leírt sorrendben hangzanak el.

A legnagyobb videomegosztó oldalon igen sokan megtekintették a legviccesebb jeleneteket, az elhangzott mondatok már-már szállóigévé váltak. A filmeket is nyilván sokan látták, ám a jeleneteket valószínűleg sokkal többen.

A három kópiához viszonyított ötvenezres nézőszám jónak számított abban az évben, mikor a „Lámpást” játszották a mozik: televízióban és DVD-n is sokan láthatták a teljes filmet, de valószínű, hogy a részleteket sokkal többen láthatták.

Jancsó Miklós a filmajánlójában leírja, hogy a legfontosabb az életet élvezni, töprengés helyett. Önt mennyire jellemzi mindez?


A töprengés egyenlő az egyhelybenjárással, az élet akkor a legjobb, ha éli az ember. Ha töprengek az nem jó, mert valamilyen mértékben depressziós leszek.

A pentalógia utolsó része A mohácsi vész, mely 2004-ben készült. Adott esetben vállalná, hogy ismét eljátssza Kapa karakterét?

Ha Jancsó Miklós a nap bármilyen napszakában felhív telefonon és megbíz valamivel, azt örömmel elvállalom.

Mi a terve a jövőt tekintve?

Szeretnék élni még százötven évet és ezalatt nagyon jó alkotásokban részt venni, és felnevelni a gyerekeimet: nem túl nehéz, de nagyon jó kihívásoknak szeretnék elehet tenni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását