2024. április 23. - Béla
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Az Országos Választási Bizottság elutasította az MSZP népszavazási kezdeményezését. Molnár Csabával, az MSZP Demokratikus Koalíció Platformjának alelnökével beszélgettünk az OVB döntéséről, a magánnyugdíjról és Orbán Viktorról.
2010. november 17. szerda 17:29 - Győry S. József
Alkotmánybíróságon kívánja megtámadni az OVB döntését melyet azzal indokolt, hogy elutasították az országos népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését. Mi indokolta az OVB ezen döntését?

Molnár Csaba
Molnár Csaba (Csorna, 1975. december 4.) magyar jogász, politikus, közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter volt a második Gyurcsány-kormányban, a Bajnai-kormányban pedig Kiss Péter utódjaként a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter volt.)
Teljesen egyértelmű, hogy politikai megrendelés áll az ügy hátterében. Nem népszavazási, hanem népi kezdeményezésről volt szó, aminek gyakorlatilag szinte semmilyen törvényi feltétele nincsen. Egyetlen dolgot kell megvizsgálnia az OVB-nek: az országgyűlés hatáskörébe tartozik-e a kezdeményezés tárgya. Az alkotmánymódosítás ilyen.

Jogszerűen mindezt nem utasíthatja el az OVB, amire nagyon erős bizonyíték, hogy zavarban voltak az OVB Fidesz által delegált tagjai. Egyetlen indokot sem tudtak felhozni magyarázatként, miért utasították el a kezdeményezést. Kíváncsi leszek az írásbeli elutasításra, hiszen a törvény szerint abban már kötelező az indoklás. Vajon milyen valótlanságot fognak kitalálni?

A történtek azt bizonyítják, hogy Orbán Viktor retteg a néptől. Jó diktátorként azt kívánja elérni, hogy Pozsgay Imre és a hozzá hasonló emberek mondják ki a végső szót az új alkotmányáról és ne a nép. Nekünk az a dolgunk, hogy a nép akaratát érvényesítsük Orbán Viktor személyes akaratával szemben. Alkotmánybírósághoz fordulunk, ami nem kétséges, hogy megváltoztatja ezt az egészen elképesztő, jogsértő OVB döntést.

Beszélt személyesen az OVB delegáltjaival?

Nem beszéltem, sem szocialista sem más delegáltakkal, hiszen ez nem lenne etikus dolog. Az OVB döntése pusztán arra volt jó, hogy Orbán Viktor nyerjen néhány hónapot és elmeneküljön a nép elől.

Miért kíván a miniszterelnök elmenekülni a nép elől?

Világosan látszik, hogy az új alkotmány nem a magyar nép akaratából fog megszületni. Az elmúlt egy-két hét alkotmánymódosításai a jobboldali publicisták körében is felháborodást keltettek. A tavaszra tervezett új alkotmány nem arról szól, hogy a magyar állam alaptörvénye legyen, ami az állampolgárok és az állam között kötődik. Egyetlen célja: Orbán Viktor hatalmát bebetonozza hosszú évekre, vagy akár évtizedekre. A bölcs magyar nép ezt nem akarja, hiszen demokráciában élünk.

Az MSZP csak egy dolgot szeretne: az új alkotmányról döntsön a nép. Aki nem fél ettől a döntéstől az döntési jogot ad a népnek, aki pedig fél, az a mostanihoz hasonló trükköket keres.

Meglátása szerint mennyire lesz nehéz az MSZP-nek az ügye mellé állítani más pártok szimpatizánsait?


Az Alkotmánybíróság kinyírása, az emberek magánnyugdíjpénztári befizetéseinek totális ellopása, elsikkasztása mind olyan dolgok, amelyek kinyitják az emberek szemét: nem ezt akarták tavasszal, amikor a Fideszre szavaztak, vagy esetleg otthon maradtak és ezzel is a Fidesz segítették a hatalomra jutásban.

Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást arra, hogy új alkotmányt csináljon és arra sem, hogy ellopja a befizetéseinket. Ennek a folyamatnak az Alkotmánybíróság, vagy a nép tud megálljt parancsolni, ám az AB munkáját teljesen ellehetetlenítik. Nem marad más, mint népszavazáson érvényesíteni a nép akaratát.

Véleménye szerint Orbán Viktornak mi lehet a célja a hatalom magához ragadásával?

Világosan látja, hogy a következő kétévi költségvetés csak akkor tartható egyensúlyban, ha véghezviszi a szerkezeti reformokat, amelyek nagyon szigorú megszorítással járnak együtt. Mindezt nem hajlandó megcsinálni, mivel attól fél, ezzel elveszti a népszerűségét.

A másik lehetőség: alkotmányellenes törvényekkel próbálja a költségvetést megvalósítani, ilyen a magánnyugdíj befizetések ellopása, vagy a különadók bevezetése, melyeket az emberek fognak megsínyleni.

Egy igazi politikus, államférfi nem ezt az utat választja, hiszen nem lehet alkotmányellenesen költségvetést létrehozni, vagy hatalmon maradni. Orbán inkább megsért mindent, csak hogy a székében ülhessen.

Mennyi ideje van még Orbán Viktornak korrigálni a döntésein?

Közpénzügyek és költségvetés terén egy-két hete lehet arra, hogy bizalmat kérjen magának és széleskörű reformokat hajtson végre. Az MSZP mindezt támogatná, hiszen ez az emberek javára válna. Egyetértek Majtényi László kijelentésével, miszerint nincs szükségünk új alkotmányra. Teljesen megfelel a mostani a magyar berendezkedésnek, hiszen az államot tökéletesen tudta működtetni az elmúlt húsz év során.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gizimama
2010. november 19. 17:28
Kedves somosmarta: ha valaki retteg a néptől, akkor az nem fog kimenni közé. Hanem elbújik. Orbán nem retteg a néptől. Mekkora marhaság már ez.

Tény, hogy a hatalmát akarja megszilárdítani, de minden éppeszű politikus ezt csinálja. Ez a politika természete. Akár tetszik akár nem, el kell fogadni.
bagi
2010. november 18. 13:09
Többször mondtam már, Orbán már előre érzi, súlyos népszerűség vesztés nélkül nem lehet rend behozni a gazdaságot és sokminden egyebet, ezért lenyúlja a magánnyugdíj pénztárokat és hatalmas extra adókat vett ki a cégekre - ezzel pedig a munkanélküliséget növeli - pedig másról papolt tavasszal. S mivel tudja, hogy utálat tárgya lesz ő is jövő évtől, ezért igyekszik alkotmány és demokrácia ellenes törvényekkel mindent elkövetni, hogyha majd utálni fogják, akkor se lehessen elmozdítani, vagy tüntetéseket szervezni ellene, a népszavazás is csak addig volt fontos jog, míg nem ő volt a bársonyszékben. az AB-nek beleszólna a diktátumokba pedig tilos. Amivel megnyerte magának a választásokat: azonnali nagyarányú adó és járulékcsökkentés, a munkahelyek megvédése és 1 millió új munkahely teremtése, az egészségügy és az oktatási rendszer rendbetétele - nos ezekben nem csinál semmit, hanem lapít - pedig ezekre kapott felhatalmazást és nem azokra, amiket most csinál. Már előre retteg, mi lesz, ha valaki benyújta a számlát az ígéreteivel kapcsolatban, vagy kritikát mer megfogalmazni. Mert egy gyáva diktátor nem mer soha szembenézni a valódi problémákkal és elvárásokkal és bírálóival - így aztán a kétharmados történelmi lehetőséget sem az ország valódi gondjainak megoldására használja, hanem diktatórikus, alkotmányellenes lépésekkel próbálja megoldani, hogy minél később veszítse el hitelét az emberek szemében. Pedig a lakosság - józanabb és tájékozottabb része már most is tudja, hogy Orbán hiteltelen politikus és ugyanolyan hazudozó, mint Gyurcsány volt. De most már késő erre ráébredni !
somosmarta
2010. november 18. 09:06
Miféle vitaforma ez a stílus, hogy valakit korlátoltnak neveznek, és ez a legfőbb indok?? Ennek csak egy magyarázata lehet, hogy magából indul ki. Orbán fóbia??? kontra Gyurcsány fóbia..kedves balogGY hozzászólásából csak ez olvasható ki, mindenféle konkrétumok nélkül!! Demokráciákban - ami nálunk már csak nyomokban található - tisztességesen elfogadják a másik véleményét, ésszerű ellenérvekkel támadhatják azt. Nekem az a véleményem, hogy igenis Orbán retteg a néptől, ami egy vérbeli diktátor sajátja..!! csak a saját székét félti...bármilyen áron és eszközökkel!!
Nem árt néha körülnézni, hogy ITT mi is történik...pl. most hallgatom a hírekben, hogy a devecseri tiltakozást betiltották, indok persze van. Közelében élek ennek a szörnyű tragédiának....valóban félelmetes dolgok történnek...:((
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását