2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Megnyirbált szabadsággal nyílhatnak új patikák?

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége kifogásolja, hogy az egészségügyi törvénymódosítás szerint a jogalkotó indokolatlanul avatkozik a vállalkozási szabadságba.
2010. november 4. csütörtök 12:09 - Fontos Erzsébet
Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége
A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége nem ért egyet a Magyar Gyógyszerészi Kamara azon törekvésével, hogy egy szűk körű tulajdonosi réteg érdekeit védve próbálja meg a törvényalkotó munkát szerintük rossz irányba befolyásolni.

www.galamus.hu
A HGYSZ sérelmezi, hogy a jogalkotás során nem vették figyelembe álláspontjukat és a kormány nem érzi szükségét a társadalmi konzultációnak. A törvény indoklása és hatástanulmánya elfogadhatatlan, hiszen minden piaci elemzést figyelmen kívül hagy és az egészségügy elmúlt négy évét rossz iránynak tekinti.

A többségi tulajdonnal kapcsolatban kifogásolható: a jogalkotó indokolatlanul nagymértékben avatkozik a vállalkozási szabadságba, teljes marketing és versenytilalmat ír elő, mindemellett a törvénytervezet korlátozza a patikanyitást.

Korodi Karolina, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének elnöke kijelentette, hogy a patikák esetében 2014-ig, 51 százalékos többségi tulajdont kell biztosítani a gyógyszerészeknek. Ma Magyarországon 600-800 gyógyszertári vállalkozás veszteséggel küzd és a lejárt számviteli tartozások meghaladják a 16,4 milliárd forintot . Korodi szerint kérdéses, hogy lesz-e olyan gyógyszerész, aki felvállalja a lejárt hiteleket, számviteli tartozásokat, ráadásul hajlandó befektetni egy veszteséges vállalkozásba.

Korodi leszögezte: a legfrissebb GKI kutatás szerint a lakosok több okból kifolyólag elégedettek voltak a 2006. évi törvénymódosításokkal. A törvény pozitívumaihoz tartozott: a hosszabb nyitvatartás, a kialakult verseny, és a szolgáltatási többlet. A kutatási eredmények viszont sajnos nem szerepelnek a minisztériumi jelentésben.



Korodi kihangsúlyozta, a 2006.évi törvényi változás eredményeihez tartozott, hogy a gyógyszerészek visszatértek a szakmájukhoz, emellett a fiataloknak lehetőséget biztosítottak arra, hogy vezetői képességüket kipróbálják. Ha a törvény ebben a formában lép életbe, akkor a fiatal gyógyszerészeknek nem lesz lehetőségük gyógyszertárhoz jutni.

A HGYSZ sérelmezte: a törvénytervezet szerint kizárólag az a jó irányvonal, ha a gyógyszertári vállalkozás többségi gyógyszerész tulajdonban van. Az indoklás szerint a gyógyszerész személye nyújtja a biztonságot arra, hogy a patika etikusan, szakmailag tökéletesen működjön. Ezt azonban, szerintük senki nem tudja bizonyítani.

Küttel Sándor, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke kijelentette, akármilyen tulajdonviszonyok lesznek, a finanszírozási gondok nem oldódnak meg. A gyógyszertáraknak több mint tizenhat milliárd lejárt kintlévősége van a nagykereskedők felé.

Ha az opciós vételi jogot, mint biztosítékot kikapcsolják a rendszerből, akkor a nagykereskedőknek hatalmas kockázatot kell vállalniuk. Emellett ötszáz-ötszázötven patikának húsz milliárd forint hitel szükséges ahhoz, hogy a befektetői tulajdonnal szemben megszerezzék a többségi, gyógyszerész tulajdont.

A szektor, évente körülbelül nyolc-tíz milliárd forint nyereséget produkál. Ha az átalakításhoz szükséges összeget hat-nyolc éves fizetési periódusra osztják, a költséget akkor sem tudja kitermelni a szektor.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását