2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kern András újra dalra fakadt

Semmi baj... címmel hosszú szünet után jelentkezik ismét lemezzel Kern András; a népszerű Kossuth-díjas színművész egy régi Bob Dylan-dalt is feldolgozott.
2010. október 27. szerda 10:15 - HírExtra
"Az albumon 13 dal van, ezek összerakva, egymás mellett meghallgatva nyilván mondanak valamit arról, milyen a közérzetem, de ami ennél fontosabb, hogy talán arról is, milyen más emberek közérzete, azoké, akik majd meghallgatják a CD-t. Egy év munkája van a lemezben; szeretem ezt a műfajt, ezeket a 3-4-5 perces hozzászólásokat az élethez" - fogalmazott Kern András az MTI-nek.

Mint egy kérdésre elmondta, kicsit talán tekinthető "kernes brandnek", amit csinál, ugyanakkor több mint tíz év telt el legutóbbi stúdióalbuma, a Mi van velem megjelenése, és csaknem tíz év a Hernádi Judittal közösen jegyzett Kernádi óta.

A hosszú szünet legfőbb oka Kern szerint az volt, hogy az elmúlt nyolc évben rengeteg színházi munkája volt, így eszébe sem jutott mást csinálni, legfeljebb egy-egy filmet. Hozzátette: bár időközben a lemezpiac is megszűnőfélben van, valahogy most mégis megszületett egy lemez.
"Változott valamelyest a zeneszerzők köre. Presser Gábor ezúttal csak egy számot írt, Zorán és Oroszlán Gábor is, Másik János hármat, több dalt komponált Heilig Gábor, de vannak fiatalok is, például Fesztbaum Béla, akivel hosszú évek óta együtt játszom a Vígszínházban, és Rakonczai Viktor, akivel akkor barátkoztam össze, amikor öt évvel ezelőtt a Csudafilm zenéjét csinálta" - fejtette ki.

Megjegyezte, hogy az ő Krimi című versikéjére írt Rakonczai-szerzemény nem igazán "kernes", kicsit más, amin az emberek meg is fognak majd lepődni. "Picit olyannak akartam, amilyen Michael Jackson Thrillere volt. Persze nem tudok kiénekelni olyan magas hangokat, de a dal valahogy ahhoz hasonlóan van hangszerelve" - árulta el Kern András.

A színész az új korongon énekel egy Bob Dylan-szerzeményt is, amelynek ő magyarította a szövegét. Ennek eredeti címe To Ramona, és az amerikai énekes negyedik lemezén, az Another Side of Bob Dylanen van rajta. Kern András hosszú ideig nem is tudta, hogy ez egy Dylan-dal, mivel először - harmadéves főiskolásként 1969-ben egy várbeli házibulin - Alan Price, a brit Animals egykori billentyűse feldolgozásában hallotta. Hozzátette: mielőtt most rögzítették a dalt, meghallgatta az eredeti, Dylan-féle verziót is, így tudta meg, hogy ez valójában egy country-dal, ami egy parasztlányról szól.

Kern András negyedszázaddal ezelőtt megjelent "Lövölde teres" első lemezén szerepelt egy Látlak Amerika című szám, a másodikon (Ez van, 1989) egy Bruce Springsteen-átirat, a Pesten születtem, Leonard Cohen dalainak pedig egy egész albumot szentelt (Engem vársz, 1998). "Kétségtelenül van bennem egyfajta vonzódás Amerikához, szeretem az irodalmukat, a filmjeiket, a zenéjüket, a színjátszásukat, a fotóikat. Magát Amerikát olyan nagyon nem szerettem, amikor ott voltam, de azért érezhető volt, hogy a világ központja" - fogalmazott a színművész.

Felidézte, hogy annak idején a főiskolán azt mondták neki, ne nagyon énekeljen, mert nincs meg a hangja hozzá, ettől kicsit begörcsölt, és hosszú ideig nem is énekelt. Aztán a nyolcvanas években felkínálták neki a lehetőséget, hogy egy szerzőpáros dalait énekelje el, de inkább kiharcolta, hogy az ő szövegeire szülessenek zenék.

"Az volt a koncepcióm, hogy az egyiket francia sanzonosan, a másikat amerikai blues-osan éneklem, és így tovább. De Heilig Gábor, aki már akkor és azóta is az albumaim zenei rendezője, azt tanácsolta, inkább úgy próbáljak meg énekelni, amilyen én vagyok. Azóta ezt hozom, de egy kis félelem azóta is mindig bennem van, vajon jó-e ez így, tetszeni fog-e az embereknek" - fűzte hozzá.
Bár Kern András a maga részéről problémásnak tartja, hogy az új albumot a közönségnek élőben is bemutassa, mivel ilyet régebben nem nagyon csinált, s így nincs benne rutinja, a tervek szerint mégis ad egy koncertet tavasszal a Vígszínházban, ahol az új dalok mellett a régiek is felhangzanak majd.

"Két új dalt és három régit eléneklek november 14-én a Dohány utcai Zsinagógában is, az Élet Menete Alapítvány javára rendezendő jótékonysági koncerten, amelyen Hernádi Jutkával, Zoránnal és Heilig Gáborral közösen lépek fel" - jegyezte meg.

A színész jelenleg nyolc színdarabban játszik. A Vígszínházban megy a Játszd újra, Sam, az Egy csók és más semmi, valamint Az élet mint olyan, a Pestiben az Egy, kettő, három - Az ibolya és A kellékes, a József Attilában A miniszter félrelép és a Balfácánt vacsorára!, a Centrálban pedig A 88. utca foglyai. Most kezdődtek egy új darab próbái a Vígszínházban: Yasmina Reza francia szerző vígjátékát, Az öldöklés istenét, amelyben Eszenyi Enikő, Börcsök Enikő és Epres Attila a partnere, Kamondi Zoltán rendezi.

Filmes terveiről szólva Kern András arról számolt be, hogy Vámos Miklós egyik novellájából ír forgatókönyvet, bár egyelőre nem látja, mikor lehet ebből bármi. Kitért arra is, hogy szeretné egyszer folytatni írásai megjelentetését; ezek egy része 2002-ben Elfogtunk egy levelet címmel láttak napvilágot.

Kern András Semmi baj... című új lemezét a Sony Music Hungary gondozza.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását