2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kiemelt biztonság szükséges a pszichiátriában

Egy felmérés szerint, a pszichiátriában dolgozók közül egyre többen nem érzik magukat biztonságban. A problémáról Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke nyilatkozott lapunknak.
2010. október 25. hétfő 07:19 - Fontos Erzsébet
Valóban rettegnek a pszichiátriai dolgozók?

Bújtatott veszélyek lapulnak a pszichiátriában
303 emberből mindössze 7 mondta azt, hogy soha nem fenyegették meg és az emberek 25 százaléka fél attól, hogy ha kimegy az intézetből , akkor megvárják, és vagy őt vagy a családját bántalmazás érheti - mondta Tunyi Tünde, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara pszichiátriai tagozatvezetője.

www.hir24.hu
A pszichiátriai ápolók körében történt a felmérés, melyben olyan kérdés biztos nem szerepelt, hogy a dolgozók rettegnek-e. Elutasítom ezt és erős túlzásnak tartom! Ezt a problémát a sajtó fújta fel.

Ma már tízből nyolcan nem érzik magukat biztonságban a munkahelyükön. Mi az oka annak, hogy egyre több dolgozó fél és számuk az évek során egyre csak nő?

Ha valaki nem érzi magát biztonságban a munkahelyén, az nem csak abból fakad, hogy a betegektől tart, hanem abból is, elveszti-e a munkahelyét. A szakember hiány miatt sokat kell dolgoznia, nagy a terhelés, és a kiégés kockázata áll fent. Egy munkahelyi környezetben a biztonságérzetnek egy eleme, hogy valaki a pszichiátriai betegségekkel élő, átmeneti zavarban szenvedő betegekkel foglalkozik vagy kezeli őket. Ez a probléma leegyszerűsítése és alapvetően nem is erről van szó.

Ennek ellenére egyes esetekben a pszichiátriában dolgozók ki vannak téve veszélyeknek?

Mint a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke és emellett harminckét éve praktizáló orvos az ellátásban dolgozom, így tudom ezt mit jelent. Az ápolók ki vannak téve a veszélynek, de ugyanúgy ki van téve az intenzív osztályon dolgozó ápoló, a traumatológián dolgozó nővér is.
A biztonságérzet nem csak ettől függ, mert ha megfelelő környezetben, megfelelő létszámú és képzettségű személyzet foglalkozik a páciensekkel, akkor ez a kérdés így, ilyen formában nem jelentkezik.

A probléma az, hogy kevesen vannak az ápolók és a szakdolgozók. Éppen ezért nem arról kellene beszélni, hogy rettegnek, mert esetleg ebből az következtethető, hogy a pszichiátriai betegek mindegyike veszélyes és mindezt, a magam részéről, ilyen formában visszautasítanám.

Valamikor a beteg megöli a pszichiáterét vagy fenyegeti, bántalmazza az ápolókat. Miért nincs ennek kivédésére egy biztonsági rendszer vagy egy kiépített védelmi hálózat?

Ez valóban problémát jelent, ezért a kormányzat és a szakma is azon dolgozik, hogy ezt a nagyon szűk betegréteget megfelelő módon lehessen ellátni. A probléma kezelésére szükséges egy kiemelt biztonságú osztályt létrehozni. Az új kormányzati ciklusban az egészségügyi parlamenti bizottság foglalkozott ezzel a kérdéssel, és mindezt általános jelleggel javasolta a kormánynak. A kormány a szakmai szervezetekkel együtt, intenzíven dolgozik ezeknek a kérdéseknek az előkészítésén.

A védelmi rendszer kiépítését már korábban el kellett volna kezdeni az agresszió visszaszorításához. Ezzel nem késtünk el egy kicsit?

Itt nem az a kérdés, hogy elkéstünk-e vagy nem. Az a lényeg, hogy most mit kell csinálnunk ahhoz, hogy jobb legyen a helyzet.

Az OPNI bezárása okolható a kialakult helyzetért?

Az OPNI előkészítés nélküli bezárása igenis befolyásolja a helyzetet. Ennek a helyzetnek a megoldásán dolgozik az új kormányzat. Remélhetőleg ennek előbb-utóbb lesz eredménye.

A szakemberek régóta úgy vélik, hogy a konfliktuskezelés oktatása lehet a megoldás a fennálló problémákra. Következtethetünk arra, hogy az ápolók is tehetnek a kialakult konfliktusokért és nem megfelelően kezelik a fennálló helyzetet?

Lényeges,  hogy az ezen a területen dolgozó kollégáknak lehetőség kínálkozzon továbbképzésekre, illetve a munkahelyi kiégés megelőzésére. Ez egy olyan jelenség, ami akkor jelentkezik, hogy ha a nehéz munkaterületen dolgozónak nincs lehetősége, ideje regenerálódni illetve szakmailag tovább képeznie magát.

Ebben a vonatkozásban ez az egyik elem a munkahelyi közélet javításának és az ezekkel való foglalkozásnak. Ennek ellenére a  képzés nem az egyetlen megoldás, mert a többi tényezőnek is javulni, változni kell.

A mai pszichiátriai ellátás - mint nagyon sok ellátás az egészségügyben- team munkában folyik. A teamnek valóban nagyon fontos tagja a nővér. A nővérek vannak szinte a legtöbbet a páciensekkel. Nem arról van szó, hogy a nővérek nem megfelelően kezelik a konfliktusokat. Elsősorban továbbképzéseken kell biztosítani számukra a korszerű agressziókezelés módjait.

Ha megfelelő számú és megfelelően képzett szakember van, akkor ez a kérdés nagymértékben csökkenthető.

A kevés klinikai pszichiáter, ápoló szám jelent nagyobb problémát, vagy a betegek egyre növekvő agresszivitása, amit az ápolókon töltenek ki?

Az utóbbi időszakban az agresszió szintje a társadalomban megnövekedett, ezt indirekt jelként jelezte a kutatás. Ennek a kérdőíves kutatásnak vannak limitjei, határai. Ezért csak indirekten lehet azt is következtetni, hogy esetleg az agresszió szintje nőtt.

Tehát a szakmában fellelhető, összes hiányosság az egészségügyi dolgozókon, ápolókon csattan?

Természetesen igen, de mindenhol ezt lehet tapasztalni. Ez egy általános jelenség az utóbbi időben és ez a 2007-es törvénymódosításoknál jelentkezett jobban, valamint a pszichiátria területén az országos intézet kapcsán. A páciensek kevésbé tisztelik az egészségügyi dolgozókat, ezért nekik mindenképp szükséges egy ilyen jellegű védelem. Egy jogvédelem, amely által meg tudják tartani emberi méltóságukat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását