2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Génmódosított szúnyogokat engednek a szabadba

Malajziában génmódosított szúnyogokat bocsátanának szabadon még az idei évben, hogy felvegyék a harcot a dengue-lázzal. A határkövet jelentő tereptanulmány tervét vasárnap jelentette be a malajziai egészségügyi miniszter.
2010. október 11. hétfő 12:10 - HírExtra
Az ellenőrzött környezetben zajló kipróbálást - melyet eredetileg már ebben a hónapban megkezdtek volna - a laboratóriumi tesztek eredményei alapján engedélyezte az ország biológiai biztonságért felelős bizottsága.

A súlyos influenzaszerű tüneteket, sok esetben halált okozó dengue-lázat az Aedes aegypti szúnyogfaj nőstényei terjesztik. A dengue-láz miatti halálozás 53 százalékos a malajziai fertőzöttek körében.

A kísérlet során 2-3 ezer hím Aedes aegypti szúnyogot engednek szabadon Malajzia két államában. A rovarok génállományát úgy módosították, hogy utódaik gyorsan elpusztulnak, így a további generációkban a szúnyogok populációja egyre kisebb lesz a tudósok várakozása szerint.

Környezetvédők azonban megkérdőjelezik, hogy génmódosított szúnyogokkal megelőzhető lenne a dengue-láz, és a nem várt következményekre figyelmeztetnek. A módszer kritikusai azt is kiemelik, hogy a szúnyoglárvák csak tetraciklintől - egy gyakorta alkalmazott antibiotikumtól - mentes környezetben pusztulnak el.

Évente 50 millió megbetegedés történik világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2,5 milliárd embert, a világ népességének kétötödét veszélyezteti a fertőzés, főként Afrikában és Délkelet-Ázsiában. A WHO regionális találkozója hétfőn kezdődik a maláj fővárosban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását