2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Paul Young újra Budapesten

Csaknem negyedszázad után tér vissza Magyarországra Paul Young; a nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb brit énekese, aki október 2-án más sztárokkal együtt a Here and Now show keretében lép fel a Papp László Budapest Sportarénában.
2010. szeptember 19. vasárnap 12:01 - HírExtra
A "fekete hangú fehérként" emlegetett Paul Young egyszer már járt Magyarországon: 23 évvel ezelőtt, 1987. június 18-án pályafutása csúcsán lépett fel a Népstadionban, a Genesis koncertje előtt.

"Jól emlékszem arra a napra, mert közvetlenül a fellépés előtt kiesett az egyik első fogam, emiatt gyors orvosi beavatkozásra volt szükség. Azért szép emlékem is maradt: Budapestről szárnyashajón utaztam a bécsi koncertre" - idézte fel csaknem negyedszázados emlékeit a brit sztár az MTI újságírójának, aki maga is ott volt aznap a Népstadionban.

Az 1956-ban született Paul Young 1983-ban adta ki első szólóalbumát No Parlez címmel, és a soult a poppal vegyítő korong azonnal népszerű lett világszerte. Következő lemeze, a két évvel később megjelent The Secret of Association szinte tökéletes munka, ezen szerepelt Young máig egyetlen slágerlista-vezető dala, az Every Time You Go Away, Daryl Hall és John Oates szerzeménye.

"Nem sok híja volt, hogy nem is énekeltem el ezt a dalt! Úgy történt, hogy kaptam egy kazettát a Hall & Oates duó kiadójától, rajta két dallal: az egyik az Every Time You Go Away volt, a másik az I'm Gonna Tear Your Playhouse Down. Kiválasztottam az utóbbit, felvettük a dalt, de amikor válogattuk a számokat, arra jöttünk rá, hogy kellene még valami, mert a No Parlez-hoz képest sokkal kevésbé popos a lemez. Aztán eszünkbe jutott az Every Time..., amivel sikerült kiegyensúlyozottabbá tenni a hangzást. Elsősorban talán azért, mert bár Hall és Oates változata meglehetősen egyszerű volt, mi gazdagabbá tettük a hangszerelést. Úgy éreztem, Hall és Oates nem érezte meg a lehetőséget ebben a dalban" - mondta hajdani sikere készítésének történetéről Paul Young.

Kitért arra, hogy nagyon szeret feldolgozásokat énekelni (előadta például a Joy Division Love Will Tear Us Apartját), és régebben nem is igazán szeretett maga dalokat írni. "Azt gondoltam, ez nem megy nekem igazán, ezért szívesebben nyúltam mások dalaihoz. Másrészt nemcsak a Hall/Oates-dal esetében, hanem sokszor éreztem úgy, hogy többet ki tudok hozni egy-egy számból, mint ami az eredeti verzióban megvalósult. Ez is egyfajta művészet: életet lehelni egy régi dalba olyasmi, mint felújítani egy gyönyörű régi épületet, ahelyett, hogy lerombolnánk. Manapság már sokkal jobban élvezem a dalírást, és időnként az én számaimat éneklik mások" - válaszolta az MTI kérdésére.

Az énekes elmesélte, hogy kezdetben, a hetvenes évek második felében sokkal rockosabb stílusban énekelt, nyilván azért, mert fiatalon ilyen zenéket hallgatott. Aztán 20 éves kora körül valahogy elkezdte érdekelni a soul zene, és első zenekara, a Q-Tips is már a soul jegyében alakult meg.

Karrierje során többször is küzdött hangszálproblémákkal. "Igen, kicsit túlvállaltam magam a nyolcvanas években, túl sok interjút adtam a koncertek napján, az utazások idején nem vigyáztam kellőképpen a hangszálaimra, majd nem sokkal utána teljes energiával énekeltem a színpadon, egészen az izomlázas kifáradásig. A sajtóban megjelent állításokkal szemben ugyanakkor semmiféle csomó vagy daganat nem volt soha a torkomban, és nem műtöttek meg. Az egészet meglehetősen eltúlozták" - hangsúlyozta az énekes.

Paul Young október 2-án a Here and Now (Itt és most) című show keretében lép fel a Papp László Budapest Sportarénában, olyan nyolcvanas évekbeli brit popsztárok társaságában, mint Kim Wilde, Boy George, Rick Astley és Nik Kershaw. A Here and Now 2001-ben indult útjára, és azóta is sikeres a világ minden táján. A műsorban minden fellépő csak a legnagyobb, legismertebb slágereit adja elő.

"Kim Wilde-dal, a Curiosity Killed The Cattel, Nick Heywarddal, a Heaven 17-nel, a T'Pau-val és a Go Westtel együtt én is ott voltam a Here and Now első turnéján, de aztán egy időre kiszálltam. Nem akartam, hogy kizárólag a nyolcvanas évekhez kapcsolják a nevemet, hiszen a kilencvenes években is voltak sikeres dalaim, például a Zuccheróval közösen előadott Senza Una Donna, az Oh Girl vagy az Otis Blue. Később rájöttem, hogy semmi rossz nincs abban, ha eléneklek néhány dalt, ami hírnevet hozott számomra, sőt, inkább örülnöm kellene" - jelentette ki Paul Young.
Mint fogalmazott, remek viszonyban van a Budapesten fellépő többi sztárral, mindenki "laza" ezeken a koncerteken. Megjegyezte, hogy rendszeresen átlátogatnak egymás öltözőibe, elcsenik a másik italát és jókat beszélgetnek, meg persze megnézik egymás műsorát.

Paul Young eddig tíz albumot készített, a legutóbbi 2006-ban jelent meg - a Rock Swings: On the Wild Side of Swing című lemezen klasszikus pop/rock dalokat ültetett át szvingbe, köztük a Soft Cell Tainted Love-ját, a Metallica Enter Sandmanjét, Don Henley The Boys of Summerjét, Elvis Presley In the Ghettóját, David Bowie The Jean Genie-jét, Lou Reed Walk on the Wild Side-ját és Bing Crosby White Christmas-ét.

"Négy dal már elkészült egy új lemezre. A 2003-ban elhunyt Robert Palmer egykori zenészeivel dolgozom együtt, és sok gondot fordítok arra, hogy megfelelő számokat és technológiát találjunk egy karakteres albumhoz" - mondta Paul Young
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását