2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kitagadás helyett hajléktalan gettókat építenek?

A Város Mindenkié csoport koordinátora, Balog Gyula nyilatkozott, aki hajléktalan lévén a mai napig nem tudott visszailleszkedni a társadalomba.
2010. szeptember 15. szerda 13:48 - Fontos Erzsébet
A belügyminisztérium által kidolgozott törvénytervezetekkel az aluljárókat, tereket elfoglaló hajléktalanokat ki lehetne tiltani a közterekről. Szerinted életbe léphet a kormányjavaslat?

Vajon Te hajléktalannak számítasz?
Nincs olyan, hogy „hajléktalanok”. Helyesebben, van egy ilyen fikció, ahogy minden megjelölés az. Aki ott az aluljáró telefonfülkéjében fekszik nap mint nap, ő az, ő hajléktalan. De aki „csak” beköltözött hozzá egy éjszakára, ő is az? S aki ott sétál szerényen rendes ruhában – éppen munkából jön, bár nem tudja még melyik barátjánál fog ma aludni, ő is az? S a srácok, akik olyan jóízűen cívódnak az újságárus előtt, de lakása egyiknek sincs, s a közös albérletből (ágybérletből?) holnap tovább kell költözniük valahova, ők?

www.beszelo.c3.hu
Meglátásom szerint a törvényt nem szavazzák meg. A társadalom nagy ellátó rendszerei és a humánusabb pártok is úgy gondolják, hogy ez a rendelkezés önmagában véve igazságtalan lépéseket tartalmaz a hajléktalan probléma orvoslására. Inkább speciális szállókat kellene létrehozni, és megfelelő szociális bérlakásokat biztosítani a nincstelenek számára.

Hogyan vélekedsz, a társadalom vagy az egyén tehetetlensége okolható egy ember hajléktalanná válásáért?  

Az 1990-es gazdasági válságot követően rengeteg tehetséges szakember vált munkanélkülivé. Ezeket az állampolgárokat senki nem segítette, így többek között ők alkotják a mai földönfutók nagy részét. Mégis, nem csupán a társadalom okolható a jelenségért. Léteznek olyanok, akik gyenge jellemmel rendelkeznek, vagy szenvedélybetegségben szenvednek. Számos lerokkantosított nem kap elegendő rokkantnyugdíjat, így csak mászkál a tereken, és a pszichiátriai kezelésre szoruló betegek is ott vannak, nem beszélve arról, hogy az aluljárókban fetrengők a társadalom többi tagját közegészségügyileg és járványügyileg is veszélyeztetik.

Mi a véleményed? Rá lehet venni őket arra, hogy dolgozzanak?


A hajléktalanok többsége dolgozni szeretne, és jól szituált, rendezett körülmények között élni. Ennek ellenére a fedél nélküliek tíz százaléka -éppen úgy, mint a hetvenes évek hippijei-tudatosan választják a gyökértelen életmódot .

Számos szóbeszéd létezik arról, hogy némely nincstelen több pénzt összekoldul, mintha dolgozna. Szerinted a hajléktalanok valóban képesek  megélni az összekéregetett pénzből?

Nem,  a pénzbeli alamizsna elfogadása nem megoldás. Reális segítség az olcsó, szociális bérlakások, és a közmunka lehetőségének biztosítása lenne, így a társadalom perifériájára kerültek nagy része kitörhetne a züllés kilátástalanságából.

Mit gondolsz, a kormány szigorú rendelkezései által visszaszorulhat a hajléktalanmaffia tevékenykedése?


A kiterjesztett maffiahálózat a hajléktalanok közé is beférkőzött. Az említett szerveződés tagjai sok pénzzel rendelkeznek, és lakásokból irányítva kihasználják a szánalmas sorsú embereket. A törvényjavaslat életbe lépése által nem szorulna vissza a törvénytelen üzleteket folytatók hatalmi összeköttetése. A törvény kizárólag azt eredményezné, hogy a hajléktalanok egy időre kintebb szorulnának a belvárosból . Prágában létrehoztak gettókat, melyekben a döntéshozók arról rendelkezhetnek, hogy elégetik-e a szerencsétleneket vagy sem. Magyarországon a belügyminiszternek még a negatív módon megkülönböztető negyedek kialakítása sem jutott az eszébe.

Mi a „A Város Mindenkié” csoport célkitűzése?

Önkéntes és egyben társadalmi munkát végzünk. Elsődleges célunk, hogy tagjainkat ráébresszük arra, hogy ők is emberek. Mindezen információ birtokában már tudatosabb életformát választanak. Biztosítékot nem tudunk nyújtani, hiszen tagjaink közül sokan jelenleg is hajléktalanok.

A szervezet elsősorban aktivizálásra buzdítja a reménytelen helyzetben levő útonállókat. Az eddig elért eredményeink és munkánk erre a célorientált felfogásmódra épül. Igyekszünk minden jogtalanság ellen azonnali demonstrációval, vagy akár akcióval, élő lánccal fellépni. Az általunk kezdeményezett megmozdulásokba tömegesen bevonunk sorstalan,megcsömörlött embereket.

A törvény bevezetését követően megnő a munkátok. Rendelkeztek elegendő munkatárssal ahhoz, hogy sikeresen kivitelezzétek a felgyülemlett feladatokat?

Csupán harmincan dolgozunk „A Város Mindenkié” csoport tagjaként. A létszámból húszan hajléktalanok, ezért a szervezet lélekszámának bővítése miatt, szinte minden rendezvényünkön folyamatosan tagokat toborzunk.

A hajléktalanságot megtapasztalt munkatársak újbóli züllését képes megakadályozni a kezdeményezés?

A csoport létrehozása által gerincesebbek és tudatosabbak lettünk., mégis, nem biztos, hogy sorsunk változik. Feltehetően egyik napról a másikra nem kapunk lakást, vagy ehhez hasonló szerencsés lehetőségben sem részesülünk.

Szeptember 19-én lesz a hajléktalan emberek érdekvédő csoportjának első születésnapi bulija. Szerinted még hány évfordulót ér meg a szervezet?


Egyes tagokban félelmek voltak, miszerint elhal a kezdeményezés. Mégis, hisszük, hogy továbbra is küzdeni lehet a fennálló apparátus ellen. Példaképünk, a "Picture a Homeless" szervezet már tíz éve sikeresen működik. Reméljük, hogy szervezetünk is megéri a kétszámjegyű születésnapot és idővel a hajléktalan fogalom, kizárólag a tudatosan talajtalan életmódot választókra vonatkozik majd.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását