2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Piacon az ausztrál ananász

Az új ausztrál ananász nagyobb, ízletesebb és kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint hagyományos fajtatársai - jelentették be a szakemberek, akik 15 évig dolgoztak a különleges gyümölcs kifejlesztésén.
2010. szeptember 7. kedd 18:47 - HírExtra
"Hagyományos növénynemesítési eljárást alkalmaztunk, vagyis egy bizonyos fajta virágport kereszteztünk egy másikkal, hogy létrehozzuk a magot, amelyet aztán elültettünk, és később kiválasztottuk a legtökéletesebbet. Tehát semmiféle génmanipulációval nem próbálkoztunk" - mondta el Garth Sanewski kertészmérnök, a Queensland-i Fejlesztési Minisztérium munkatársa, aki 15 éven át irányította az ausztrál szupergyümölcs kifejlesztésének programját.

Az Australian Jubilee-re keresztelt növény nem csupán nagyobb és ízletesebb fajtárainál, de sokkal nagyobb a C-vitamin tartalma is. "Nagyjából 25 mg C-vitamin van 100 milliliter ausztrálananász-lében. Ez valamivel kevesebb, mint amennyi egy frissen facsart narancslében van, de legalább kétszer annyi, mint amennyit egy hagyományos ananász rejt magában" - büszkélkedett el kedden a szakember az ABC News csatornának.

Az ananásztermelés mintegy 64 millió dolláros (14 milliárd forint) bevételt jelent évente az Ausztrália északkeleti részén lévő Queensland államnak. Tim Mulherin mezőgazdasági miniszter szerint az új ananász keddi kereskedelmi forgalomba hozatalával új jövő nyílt meg a gyümölcs előtt.

"Az ananász története egészen Kolumbusz Kristófig nyúlik vissza. A felfedező ananászokkal megpakolva érkezett vissza az amerikai kontinensről, és szép lassan maga a gyümölcs is elindult hódító útjára Spanyolországon és a Fülöp-szigeteken keresztül egészen Hawaii-ig" - mondta a miniszter.

"A queenslandi ipar a Hawaii-szigeteken termesztett fajtákat vette alapul, ám az új növény már teljes egészében a hazai feltételekhez lett adaptálva. Ez valóban az első itthon termesztett ananász"- mondta a miniszter.

A Queensland délkeleti részén elterülő Gympie városában élő Chris Doyle ananásztermelő szerint az új gyümölcs első kóstolója is kiállta a próbát. "Három hete jöttem haza a brisbane-i fesztiválról és az ott töltött tíz nap alatt nem kevesebb mint tíz tonna ananászt adtunk el" - mondta a büszke gazda.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását