2024. április 25. - Márk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Háborúba kezdett a Fidesz

Háború kezdődött Gödöllőn. A frontvonal egyik oldalán a becsületszó betartását hiányoló jelenlegi polgármester, a másikon a Fidesz-KDNP helyi erői mozgolódnak.
2010. szeptember 3. péntek 07:19 - Gedei Szilárd
Vécsey: Azt hittem, kvittek vagyunk
"Az első ember, akit a Fidesz vezetése fölkért, hogy vállalja el a gödöllői polgármester jelöltséget, az én voltam. Két okból nem vállaltam. Az országgyűlési választások előtt megígértem szülőfalum polgárainak, akik tizenkét éve bíznak bennem polgármesterükként, hogy ha képviselő leszek, akkor sem hagyom cserben őket. A másik ok pedig pontosan Gémesi úrnak a választások idején személyem iránt tanúsított támogatása volt. Úgy tartják, a hála nem politikai kategória. Mégsem akartam pont én lenni az, aki miatt Gémesi úrnak esetleg meg kell majd érnie a választási küzdelem és kudarc keserveit. S ezzel úgy gondolom, Gémesi úrral emberileg és erkölcsileg kvittek vagyunk korábbi támogatását illetően.
Miután a jelöltséget nem vállaltam, a Fidesz vezetés egyértelmű utasítására megkezdtük a jelöltállítást és az alkalmas polgármester jelölt felkutatását. Gémesi polgármester úr személyesen mondta nekem, hogy mindvégig tudott minden lépésünkről, tudta, hogy kivel, mikor tárgyalunk" - írja Vécsey László saját honlapján.
"A becsületesség a legjobb politika" - ez az óriási betűkkel kiírt Adam Smith-idézet fogadja a szadai polgármester, a fideszes Vécsey László honlapjára tévedőket. Ez csak azért érdekes, mert pont az ő becsületszavát kérdőjelezik meg egy a napokban kirobbant botrányban, melyet a gödöllői polgármester, Gémesi György és barátja, illetve elkötelezett támogatója, Ángyán József vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár indított el.

Szerintük ugyanis a helyi Fidesz megszegte egy korábban tett ígéretét, miszerint az ötödik ciklus óta polgármesteri tisztséget betöltő, az ősszel pedig a gödöllői Lokálpatrióta Klub támogatásával induló Gémesi György visszalép a tavaszi országgyűlési választásokon való indulástól a fideszes Vécsey László javára, ha az őszi önkormányzati választásokon ezt a gesztusát a Fidesz-KDNP hasonló módon viszonozza.

Az állítólagos alku első része még rendben lezajlott, a második felével azonban akadt egy kis probléma.

A Fidesz ugyanis mégis indít jelöltet a polgármesteri székért Dr. Boros Andrea személyében.

Megszegett ígéret vs. sosemvolt ígéret

"Nem én voltam az, aki megállapodott Vécsey Lászlóval ebben a kérdésben. Én magam két másik esetben, más szinteken beszéltem a Fidesszel a megállapodásról. Ezekben az esetekben is csak szóbeli megállapodás született, mert én hittem a becsületszóban. Mindenesetre az, amit Ángyán József is elmondott sajnos a szomorú valóságot tükrözik" - mondta a HírExtra megkeresésére Gémesi.

A megszegett becsületszóról beszélő Gémesi azt is elmondta, hogy szeretné, ha a gödöllői hírek a jövőben nem erről az ügyről szólnának, hanem inkább a város az uniós elnökségben vállalt szerepéről. "Az ilyen botrányok a város eddig építgetett imázsát rombolják csak, erre pedig most sem és egyáltalán sincs szüksége Gödöllőnek" - tette hozzá a polgármester. A jövőre vonatkozóan Gémesi azt  is hangsúlyozta: függetlenül attól, hogy a fideszes jelölt vagy ő maga győz az október harmadikai választáson, nem szabad, hogy ez az ügy hosszú távon rombolja a város imázsát. "A gödöllőiek majd eldöntik október harmadikán, kit szeretnének a városuk élén látni. A hatalmi harcnál sokkal fontosabb, hogy a város fejlődése töretlen maradjon" - tette hozzá Gémesi.

Az eddigi békés évek után a harc tehát Gödöllőn is elkezdődött. A kérdés csak az, mi a tétje ennek a háborúnak.

Miért kell mindenáron a Fidesznek Gödöllő?

Két variáció maradt csak: vagy rájöttek a Fidesznél, hogy - adott szó ide vagy oda - Gödöllő stratégiailag sokkal fontosabb a számukra annál, mint hogy "veszni hagyják", vagy valóban nem is volt egyértelmű megállapodás a Fidesz és Gémesiék között.

Tény: azzal, hogy Gödöllő az uniós elnökség egyik fő helyszínévé vált, megsokszorozódott a jelentősége annak, ki is lesz a város első embere október után. Azaz a fent vázolt két lehetőség egyike sokkal valószínűbbé vált. Egyértelmű, hogy a Fidesz rendelkezik azokkal a szükséges erőforrásokkal Gödöllőn, hogy megpróbálkozhasson egy helyi villámháborúval, melyből nagy valószínűséggel nem is jönne ki rosszul.

Mindenesetre Gödöllőn most ismét bebizonyosodott: egyrészt a mai politikában már a háttérben köttetett "okos" megállapodások sem feltétlenül számítanak irányadónak, másrészt Adam Smith remekbeszabott mondata nem a magyar politikai körülmények között hangzik a legjobban...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szt. Ahanov
2010. szeptember 3. 09:41
Egy apró, de fontos pontosítás: A KDNP gödöllői szervezete Gémesit támogatja, erről kiadott egy nyilatkozatot is, amelyben ugyanúgy elítéli a Fidesz szószegését, ahogy azt dr. Ángyán József tette.
alkeszkirály
2010. szeptember 3. 09:41
nagy dolog, a Fidesz nyilván mindenhol a hatalomra tör. miért ne tenné? egyébként korábban is történt már ilyen, az a hülye, aki hisz még a fideszesek szavában.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását