2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

300 milliárd kutatásra és fejlesztésre

Kutatási és fejlesztési (k+f) tevékenységre 2009-ben Magyarországon 299,2 milliárd forintot, a GDP 1,15 százalékát fordítottak, ami az előző évhez képest folyó áron 12,3 százalékos növekedés - közölte az előzetes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Statisztikai Tükör című kiadványában.
2010. augusztus 7. szombat 15:56 - HírExtra
A mintegy 2.900 kutatóhelyen több mint 52 ezer fő foglalkozott k+f tevékenységgel, háromnegyed részük kutatóként. A teljes munkaidőre átszámított k+f létszám közel 30 ezer fő volt, 8,7 százalékkal több, mint 2008-ban.

A KSH szerint a dinamikus növekedés alapvetően a vállalkozási szektornak köszönhető, ahol 22 százalékkal nőtt a k+f ráfordítás, és a létszám is az átlagot lényegesen meghaladóan emelkedett. A felsőoktatásban mérsékelt fejlődés tapasztalható, a kutatóintézeteknél pedig a személyzet számának növekedése a ráfordítások visszaesésével párosult.

A ráfordítások finanszírozásában változatlanul a legnagyobb - bár az elmúlt évinél kisebb - a vállalkozásoktól származó források súlya, ami 46,4 százalék volt. A költségvetés részesedése lényegében az előző évivel megegyező, 42 százalék. A leggyorsabb ütemben, mintegy harmaddal a nemzetközi források emelkedtek, ezzel jelentőségük is érezhetően nagyobb, mintegy 10,9 százalék lett. A nonprofit szervezetek súlya 0,7 százalék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását