2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Lendvai: új alapszabályt kellene elfogania a pártnak

Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök szerint most van olyan helyzetben az MSZP, hogy új alapszabályt tud készíteni, amelynek külső és belső kényszere is van.
2010. július 8. csütörtök 11:30 - HírExtra
A kongresszusra készült ajánlás az új alapszabály előkészítése mellett tartalmazza az ellenzéki stratégiával, a frakció munkájával, az önkormányzati választásokkal kapcsolatos javaslatokat is, felvetve például azt: az új vezető testületek kezdeményezzék demokrata körök, klubok hálózatának kiépítését, fogalmazzanak meg szigorúbb összeférhetetlenségi szabályokat és erkölcsi elvárásokat.

A szocialista politikus az MTI-nek elmondta: a július 10-i kongresszus a jövővel kapcsolatban nem állásfoglalást vagy feladatokat fogad majd el, hanem ajánlásokat tesz, hiszen a következő évek feladatának kidolgozása már az új vezető testületek feladata lesz.
Úgy látja, a kongresszus dolga az, hogy "néhány cölöpöt leverjen", ez van a kongresszusi ajánlás tervezetében.

A tervezetet rendhagyó módon állították össze, nem a párt egy vezető testülete írta, hanem belekerült a pártszervezetek által a júniusi kongresszusra készített értékeléseknek a jövőre vonatkozó része és a küldöttcsoportok véleménye is - tette hozzá.
Az ajánlásban szerepel egyebek mellett az, hogy az új vezető testületek indítsák meg a párt új alapszabályának előkészítését.

Lendvai Ildikó erről azt mondta: egyrészt muszáj is új alapszabályt készíteni, másrészt most - ellenzékben - van erre lehetőségük. Szerinte vannak problémák, amelyeket évek, évtizedek óta hurcolnak magunkkal és "sokszor van úgy, hogy a józan ész beleütközik az alapszabály falába". Ez ügyben külső kényszernek tartja az új választási szabályokat, mivel ezzel összefüggésben az alapszabálynak is változnia kell, belső kényszernek nevezte az erkölcsi problémák kezelését.
Kitért arra: az európai szociáldemokrata pártok mostanában feltűnően nagy számban készítenek új alapszabályt és új programot. Véleménye szerint egy olyan korszakban, amikor a pártok szerepe változik, mindenki megpróbálja a saját szervezeti életét is újrarendezni. Megjegyezte, az internet is újraszervezi a pártok életét, amihez szintén alkalmazkodni kell.

A kongresszusi ajánlás felhívja a pártszervezetek figyelmét arra, hogy az új választási szabályok miatt haladéktalanul meg kell kezdeni a felkészülést az önkormányzati választásokra és megfogalmazza annak társadalmi céljait.

A dokumentum a frakciónak a többi közt azt ajánlja, forduljon az Alkotmánybírósághoz minden olyan jogszabálynál, amelyben megjelenik a demokráciát korlátozó kormányzati szándék, ne támogassa az egykulcsos személyi jövedelemadót.

Az új vezető testületeknek azt javasolja, hogy kezdeményezzék demokrata körök, klubok hálózatának kiépítését, alkossanak szigorúbb összeférhetetlenségi szabályokat és erkölcsi elvárásokat valamint az új alapszabály elfogadásáig hozzanak létre a korrupciós vádak, erkölcsi dilemmák megítélésére, valamint az ezzel kapcsolatos javaslatok megfogalmazására alkalmas testületet.

Lendvai Ildikó beszélt arról is, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem tud részt venni a szombati kongresszuson Martin Shulcz, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője, de levelet küldött az eseményre.

Arra a kérdésre, miért lesz zárt a kongresszus nagy része, azt válaszolta: ennek kizárólag technikai okai vannak, mert a szavazatszámlálási szünetekben lesz a politikai vita, és így nem lehet megoldani, hogy a sajtó folyamatosan jelen legyen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását