2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

LMP: Balogh András alkalmas

Az LMP parlamenti frakciója alkalmasnak találta Balogh Andrást, az MSZP államfőjelöltjét a köztársasági elnöki posztra, miután pénteken meghallgatta őt terveiről - mondta Schiffer András a frakcióülés után Balogh Andrással és Lendvai Ildikó MSZP-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.
2010. június 25. péntek 13:53 - HírExtra
Az LMP frakcióvezetője hozzátette, hogy hétfőn meghallgatják Schmitt Pált, a Fidesz-KDNP jelöltjét is, és lehet, hogy őt is alkalmasnak találják majd. Kijelentette, hogy éppen ezért csak ezt követően alakítják ki álláspontjukat.

Balogh Andrásról azt mondta, nagyra értékelik, ahogy a demokratikus intézményrendszerhez és a magyar jogállamhoz viszonyul. Schiffer András üdvözítőnek nevezte, hogy lesz egy olyan jelölt, aki tisztában van azzal, hogy az alkotmányos demokráciákban a köztársasági elnök egyfajta ellensúlyt képez.

Schiffer András kitért arra is, hogy Balogh András a megbeszélésen hangsúlyozta a keleti kapcsolatok és azon belül is az Oroszországhoz fűződő viszony fontosságát. A frakcióvezető azt mondta, ők pedig azt hangsúlyozták, hogy számukra fontos, hogy ezek az országok milyen teljesítményt mutatnak fel az emberi jogok vagy a környezeti felelősség tekintetében.

Balogh András a megbeszélésről elmondta: a visszajelzések alapján az általa elmondottaknak körülbelül a 90 százalékával egyetértettek az LMP frakciójának tagjai.

Örömét fejezte ki, hogy a képviselőcsoport tagjai éppen a demokrácia-felfogás tekintetében látták úgy, hogy nagyon hasonló a véleményük.

Hozzátette, messzemenően egyetért azzal, hogy a külországokkal ápolt viszony során a demokratikus intézmények működését és a környezeti ártalmak elhárítása terén kifejtett törekvéseket is figyelembe kell venni.

Hangsúlyozta, hogy a magyar külpolitika sarokkövét az uniós tagság jelenti, de különös fontosságúnak nevezte az Egyesült Államokhoz fűződő viszont. Kitért arra is, hogy az elnöknek különleges szerepet kell játszani a szomszédos országokkal kialakított kapcsolatokban, hogy elősegítse az ott élő magyarajkúak lehetőségeinek és jogainak bővülését, miközben elhárítja a lehetséges konfliktusokat.

Lendvai Ildikó a meghallgatás kapcsán azt mondta, véleménye szerint már arról kezd szó lenni, hogy "jó-e ha a demokratikus ellensúlyok betöltésére alkalmas minden közjogi funkciót Fidesz-párttagok, a Fidesz-frakció volt vagy jelenlegi tagjai töltik be".

Az MSZP elnöke szerint ezért is fontos, hogy ha az ellenzéki pártok, amelyek vitáik ellenére egyformán fontosnak tartják a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerének fenntartását, megismerhetik egymás gondolkodását.

Szavai szerint különösen fontos lett ez annak fényében, hogy a másik jelölt, Schmitt Pál "a demokratikus fék funkciója helyett a fideszes törvénygyár olajozásának, gyorsítójának és akadálymentesítőjének funkcióját képzeli el". Azt mondta, aki úgy gondolja, hogy a köztársasági elnök kontroll- és fékfunkciója nemkívánatos akadály, az alapvetően félreérti a demokrácia működését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását