2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kolompár-per: A védő szerint minden rendben volt

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal egy 2007-es keltezésű, nem nyilvános jelentésére hivatkozva Kolompár Orbán elsőrendű vádlott védője azt állította a Kolompár-perben, hogy rendben voltak a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet európai uniós pályázatára benyújtott elszámolások.
2010. június 22. kedd 17:39 - HírExtra
A Kecskeméti Városi Bíróságon folyó per keddi tárgyalási napjának végén a védő felolvasta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentését, majd azt benyújtotta a bíróságnak. A hivatal - az irat szerint - 266 számlát nézett át, az ezekben szereplő költségek elismerhetőek voltak, a számlák ellenőrzése nem mutatott ki szabálytalanságot.

A dokumentumot Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, a kiskunmajsai érdekképviseleti szervezet vezetője a sajtónak is megmutatta. A "Nem nyilvános" feliratot tartalmazó jelentésen az is szerepel, hogy a több tíz oldalas irat csupán egy tervezet. Az MTI kérdésére Kolompár Orbán arra nem adott választ, hogyan és mikor jutott hozzá a dokumentumhoz, de azt közölte: az eredeti példányt is be fogja mutatni.

Kolompár Orbánt és nyolc társát jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, magánokirat-hamisítással, sikkasztással, valamint az európai közösségek pénzügyi érdekeinek és a számvitel rendjének megsértésével vádolják. Az eljárásban három ügyet egyesítettek és egyben tárgyalják azokat.

A keddi tárgyaláson három vádlottat hallgatott meg a bíróság az uniós pályázat ügyében. Ebben a vádpontban jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével és az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolja Kolompár Orbánt és társait az ügyészség.

A vádirat szerint a vádlottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, s további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.

A hetedrendű vádlott - az uniós pályázat projektvezetője, az OCÖ irodavezetője - megtagadta a vallomást, ezért a nyomozati szakban tett vallomását olvasta fel a bíró.

E szerint a hetedrendű vádlott az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) által kiírt, a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet és társult tagjai által elnyert pályázat megvalósítását vezette. A vádlott korábban azt mondta: az OFA kérte, hogy bizonyos szolgáltatásokat külső céggel végeztessen el. Közlése szerint egyetlen cég, a Kolompár Orbán és felesége tulajdonában lévő Zor Kft. vállalta, hogy szoftvertanácsadást és takarítást végez a keceli, a mélykúti és a kiskunmajsai romaszervezetek részére, valamint üzletviteli tanácsokat adott a Cigányság Foglalkoztatásáért Kht.-nak.

A nyolcadrendű vádlott is megtagadta a vallomást, de miután a nyomozati szakban tett vallomását a bíró felolvasta, kérdésekre válaszolt. A debreceni, programozó matematikus végzettséggel rendelkező, több cégben is tulajdonos vádlott nem vallotta magát bűnösnek. Elmondta: egy ismerőse révén került kapcsolatba a hetedrendű vádlottal, akinek a kérésére - számítógépes rendszer bérbevétele kapcsán - számlát állított ki, majd kapott 1,3 millió forintot, de nem tudta megnevezni, milyen jogcímen. A szerződést 2007-ben kötötték, de 2005-re visszadátumozták. Ezután egy megközelítőleg 7 millió forintról szóló számlát állított ki, mely a 2006-os "bérleti díjakat" tartalmazta és azt elküldte a szervezetnek. Értesítették, hogy a számlát nem fogadja el az OFA. Elmondása szerint az 1,3 millió forintot visszaadta és a számlát visszakérte.

A kilencedrendű vádlott ugyancsak megtagadta a vallomást, de miután a nyomozati szakban tett vallomása elhangzott, a kérdésekre ő is válaszolt. Az utazásközvetítéssel foglalkozó vállalkozó elmondta: a kiskunmajsai romaszervezet részére négy külföldi utat szervezett 6,2 millió forint összegben: két "konferenciautazást" Olaszországba, kettőt Franciaországba. Mint hozzátette, a négy utat ő finanszírozta, de a pénzt a szerződésben foglalt megállapodás szerint visszafizették neki.

A per október elsején Kolompár László másodrendű vádlott meghallgatásával folytatódik. Az OCÖ alelnöke balesetet szenvedett és kórházi kezelés alatt áll, ezt védője igazolta. Mátyásné Polereczki Éva bíró 130-150 tanú, valamint szakértők meghallgatását tervezi a perben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását