2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Felgyorsul a Nemzeti Civil Alapprogram

Felgyorsítják a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) szerződéskötési folyamatait és a pályázati kifizetéseket, amelyek a kormányzati átadás-átvételt megelőzően halasztódtak - közölte az NCA tanácsának alelnöke hétfőn közleményben az MTI-vel.
2010. június 21. hétfő 23:14 - HírExtra
Horváth Tibor ezzel az NCA elnökének aznap - a szervezet zalaegerszegi regionális ülését megelőző sajtótájékoztatón - mondott szavait cáfolta. Nagy Ádám nyilatkozata "több félreértésre lehetőséget teremtve azt a benyomást kelti, mintha az NCA forrásainak szerződéskötésével kapcsolatos hátráltató döntések a hivatalban lévő kormány döntéseinek következtében a napokban születtek volna" - közölte Horváth Tibor. Az elhibázott kommunikáció miatt kezdeményezték Nagy Ádám visszahívását az NCA éléről.

A tanácskozáson Latorcai Csaba helyettes államtitkár arról biztosította a tanács tagjait, hogy minden eszközzel igyekszik felgyorsítani a szerződéskötési folyamatokat és a pályázati kifizetéseket - írta Horváth Tibor.

Az alelnök hangsúlyozta: "a kifizetést akadályozó szerződéskötési tevékenységek nem a napokban leállított folyamatból adódóan halasztódtak, hanem a kormányzati átadás-átvételt megelőző döntés következtében, amelynek felszámolásával kapcsolatban a szakminisztérium illetékes államtitkársága és az NCA tanácsa együttműködik".

A közlemény szerint Nagy Ádám elnöki minőségében tett "ezt megelőző többszöri hibás kommunikációs tevékenysége" miatt, amely az elmúlt időszakban "több esetben rontotta az NCA rendszerének megítélését, a tanács rendkívüli döntésként 10:1 arányban megvonta a bizalmat az elnök úrtól". Az NCA tanácsa egyúttal kezdeményezte Nagy Ádám elnöki megbízatásának visszavonását Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternél.

Az NCA elnöke a Zalaegerszegen tartott hétfői sajtóbeszélgetésen arról beszélt, hogy a kormányváltás után leállt a civil pályázati folyamat, a januárban meghirdetett pályázatok mintegy harmadában tudtak eddig eredményt hirdetni, de a kifizetéseket egyelőre nem teljesíthetik. A fennmaradó kétharmadnyi pályázat esetében pedig a nyertesek listáját sem tudják közzétenni.

Nagy Ádám úgy fogalmazott, hogy a korábban a Szociális és Családügyi Minisztérium, jelenleg pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felügyelete alá tartozó, 2004 óta működő NCA gyakorlatilag idén még nem tudott a pályázóknak semmit sem kifizetni a hétmilliárdos keretből. Ez azért is lenne sürgető, mert a nyertes programok már elindultak, több régióban pedig aláírt szerződések is vannak, a támogatások pedig előfinanszírozást biztosítanak - hangzott el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását