2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Már a Jobbik is aggódik az alkotmányért

A Jobbik szerint a kabinet javaslata az alkotmányozásról a kormányoldal cezaromániájáról tesz tanúbizonyságot. Novák Előd alelnök keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Fidesz egy tollvonással megszüntetné az alkotmányban rögzített, az ellenzék számára két legfontosabb biztosítékot.
2010. június 8. kedd 14:53 - HírExtra
Kifejtette: az egyik kifogásolt pont az alkotmánybírák választására vonatkozik. A jelenlegi szabályozás szerint, az alkotmány azt mondja ki, hogy az Ab tagjaira az országgyűlési képviselőcsoportok egy-egy tagjából álló jelölőbizottság tesz javaslatot. Ezt szeretnék megszüntetni, egyeduralmat biztosítva maguknak - mondta a képviselő.

Az alkotmány ugyanakkor nagyon jó szabályozást biztosít e téren - közölte.

A másik pont, "ennél is sunyibb", a sorok között történő módosítás - mondta a jobbikos képviselő, hozzátéve: olyan passzust szeretnének kivenni az alkotmányból, amire a Horn-kormány tett javaslatot. Az alkotmánynak azt a pontját törölnék, amely szerint az új alkotmány részletes szabályairól szóló országgyűlési határozati javaslat elfogadásához a képviselők négyötödének többsége szükséges.

A Horn-kormány komolyabb vette a nemzeti együttműködést, mint a jelenlegi - értékelte Novák Előd, aki szerint
az egyeztetésre feltétlenül szükség lenne.

Szóvá tette azt is, hogy olyan javaslatot terjesztett elő a kormányoldal, ami a június havi üléstervben nem szerepelt.

Nyolctagú, az Alkotmánybíróság (Ab) tagjaira javaslatot tevő parlamenti jelölőbizottság létrehozását kezdeményezték fideszes képviselők a Házhoz hétfőn benyújtott, az Ab-ről, valamint az alkotmányról szóló törvények módosítását kezdeményező javaslatukban. Az alkotmány módosításával egyúttal elhagynák kivennék az alaptörvényből azt a passzust, amely szerint az új alkotmány részletes szabályairól szóló országgyűlési határozati javaslat elfogadásához a képviselők négyötödének többsége szükséges.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását