2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Fűnyíró robot

Egy kisautó vagy motorkerékpár áráért már nálunk is kapható svéd Husquarna cég újdonsága: a robot lawn mower, azaz a fűnyíró robot. A szép, gondosan ápolt pázsit azonban egyéb okok miatt is sokba kerül.
2010. május 19. szerda 10:02 - HírExtra
Az új, elektromos hajtású automata fűnyíró akkora, mint a hagyományos, a használók által mozgatott - ide-oda tologatott - közismert készülékek. A robotgépet azonban a kezelője magára hagyhatja, mert a nyírásra váró pázsiton önmaga jár le s föl. Csupán a vágandó gyepet kell egy lefektethető, gyengeáramú vezetékkel körülvenni, mert a fűnyíró érzékelője és automatikája ahhozbviszonyítja a helyzetét.

Egymás melletti egyenes pásztákban halad négy keréken, a határt jelző vezetéknél a két első kormányozhatóval fordul meg, akárcsak a legelésző négylábúak a villanypásztornál. Nem bocsát ki káros gázt (mint például a benzinesek), bár a működéséhez szükséges áramot termelő hőerőművek annál többet.

A robot fűnyírónak van egy erősebb változata is, amelyik egyenletes, legfeljebb 35 fokos dőlésű lejtőre is képes felkapaszkodni és menet közben füvet nyírni.

Az áramot kábelen kapja, amelyet maga után húz, illetve felcsévél. Ha megakad, elromlik vagy elkészült a munkával, leáll és SMS-t küld az üzemeltetője mobiljára.

A kényelmes, ám drága szerkezetet ajánlva a gyártó felhívja a figyelmet arra, hogy a szép gyep nemcsak szemet gyönyörködtet és emeli az ingatlan értékét, hanem oxigént is termel. Az esőerdő a Föld tüdeje, a szép pázsit az ingatlané - hangzik a csábító szlogen.

A valóság azonban némileg más. A Popular Science tudományos szakmagazin májusi száma szerint a szemet gyönyörködtető gyep és gondozása alaposan megterheli a környezetet. Jim Baird, a riverside-i Kaliforniai Egyetem biológusa összeállította, hogy mibe kerül az Egyesült Államokban igen kedvelt pázsitok létesítése és fenntartása. Nemcsak pénzben, hanem a környezetkárosításban is.

Nos, egy ember számára naponta elegendő oxigént 40 négyzetméternyi pázsit termel. A közületek 85 ezer négyzetkilométeren gondoznak pázsitot az országban. A magántulajdonosok évente 1,5 milliárd munkaórát fordítanak a fű nyírására. Közben a motoros fűnyírókban 3 milliárd 200 millió liter üzemanyagot használnak fel, az öntözésre pedig évente körülbelül annyi vizet, amennyi a Potomac-folyóból a tengerbe áramlik.

Ezeket a ráfordításokat Jim Baird vezetésével most egy nemesítés alatt álló, kis vízigényű, egyenes szálú, markánsan zöld, újfajta pázsitfű elterjesztésével kívánják legalább mérsékelni 2012-től.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását