2024. április 25. - Márk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
A halandóság titka, a gátolható öregedés, a kétszeres élettartam és egyéb genetikai spekulációk. Czeizel Endre nem jön lázba. Szerinte mindez a bulvársajtóra tartozik.
2010. május 15. szombat 08:49 - Gyülvészi András
Richard Walker szerint
"Ha a DNS révén meg tudnánk lelni a mutáns gént, akkor laboratóriumi állatkísérletekkel kiderülhetne, hogy ki tudjuk-e iktatni és ezzel az öregedési folyamatot lelassítani" - idézte a The Daily Telegraph című brit lap Richard Walkert, a Dél-Floridai Orvosi Egyetem professzorát. "Esetleg még arra is választ kaphatunk, hogy miért vagyunk halandók" - tette hozzá a tudós. (MTI)
Nemrégiben látott napvilágot egy hír, amiben elhangzott az a feltételezés, hogy rálelhetünk az öregedés génjére, majd meghosszabíthatjuk az életünket. A csodát egy lány DNS-étől várják az optimisták, aki tizenhét éves kora ellenére még nyolcvan centi sincs, csontozata egy tíz évesének felel meg, viszont tejfogai vannak és egyéves szellemi képességekkel él egy két éves gyermeknek megfelelő testben.

Brooke Greenberg teljesen egészségesnek tűnt kétéves koráig, majd több betegség is megtámadta, és nyilvánvalóvá vált, hogy nem fejlődik rendesen. Az orvosak arra jutottak, hogy nincs szinkronban az egyes testrészek fejlődése. A hír szerint a legutóbbi DNS-elemzésből arra lehet következtetni, hogy az öregedésért felelős génnel van a hiba. Richard Walker, a Dél-Floridai Orvosi Egyetem professzora szerint, ha beazonosítják a gént, akkor kideríthető lenne, hogy kiiktatható-e az öregedési folyamat, sőt még arra is kaphatnánk választ, hogy miért vagyunk halandók.

Czeizel Endre orvos-genetikus:

Találkozott már hasonló esettel?

A fejlődés elmaradása ismert kórkép. Nagyon sok olyan génhiba van, amely beleszól a természetes növekedésbe, és ennek következtében a betegek messze elmaradnak a biológiai életkoruktól várható fejlődés foktól. Számos olyan korképet ismerek, amikor az illető 10-15-20 éves, de 2-3-5 éves gyereknek látszik.

A hírek szerint, ha azonosítják a mutáns gént, akkor megfejthetjük az öregedés titkát.

Ezek mindig szenzációhajhász hírfölröppentések. Sok olyan gyerekkel találkoztam, aki megfelel a saját korának, de a fogai nem fejlődnek. Három olyan gyerekkel találkoztam, akinek az izomzata megfelel a korának, de a csontozata teljesen visszamaradt. Amikor kialakulnak az őssejtekből a speciális sejtek, mindegyiknek külön genetikai programja van, és ezekben az esetekben valamilyen oknál fogva az összerendeződés, a genetikai programok koordinációja zavart szenved el. Erről van szó, amikor egy kétéves gyermek igen szőrös és borzasztóan nagy haja van. Ez a jelenség számomra abszolút nem jelent csodát, mert magam is sok ilyet láttam.

Hogy ennek az egy génnek az azonosításából aztán az öregedést lehet-e a befolyásolni? Erre csak azt tudom mondani, hogy létezik olyan korkép, amikor egy gyerek tízéves korában hetvenévesnek néz ki, és amikor a korképért felelős gént azonosították, mindenütt megjelentek azzal, hogy megvan az öregedés génje, és ha le tudjuk gátolni, akkor az emberek majd százhúsz évig fognak élni.

Illetve van egy giliszta, amiben megtalálták az úgynevezett élettartamgént, és a gilisztában tudták ezt a gént befolyásolni, majd jöttek a felvetések, hogy el kéne dönteni hány évet akarunk élni. A DNS-ünkbe százhúsz év van, ha nem lennénk betegek mindenki addig élne, és most felmerül a kérdés, akarunk-e kétszáznegyven évig élni.

Ez a bulvársajtóban jól hangzik, de a tudományban egy nagy marhaság. Huszonötezer génpárunk van, és az egészen biztos, hogy sok száz gén felelős az öregedés folyamatáért, így hiába nyúlunk bele egy génbe, ettől még nem fog megváltozni az egész.

Tehát az adott sejtek, szövetek nem fiatalok maradnak, hanem elmaradnak a fejlődésben?

Minden sejtnek megvan a saját biológiai órája, és amikor egy ilyen összerendeződési probléma alakul ki, akkor nyilvánvalóan az a genetikai program romlik el, amelyiknek döntő szerepe van a szövetfejlődések koordinációjában. Gondoljunk bele, amikor egy gyermek megszületik, még nincs foga, aztán megjelenik a tejfoga, a következő genetikai programhoz megjelennek a „vasfogai”, majd a bölcsességfog általában tízen-húszon éves korban szokott jönni.

Tehát itt van egy pontosan meghatározott genetikai program, de mégis sok embert ismerünk, akinek nincsen például bölcsességfoga, vagy akinek megmaradnak a tejfogai. Amikor megszületünk van bennünk egy genetikai tervrajz, mely tervrajz megvalósul, de előfordulhat, hogy már eleve rossz, vagy különböző hatások esetleg elfuserálják.

Vagyis a fejlődési ütem, ami elvárható, bizonyos szövetekben visszamarad, és akkor létrejönnek az ilyen jellegű problémák.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását